Internet portal o vinima Srbije

SORTE GROZDJA

IMA LI PLOVDINA BUDUĆNOST?

  Tokom nedavnog boravka u Župi, neplanirano sam posetio i vinariju Milanov podrum iz Venčaca. Vinarija Milanov podrum je dobila ime po vlasniku Milanu Aleksiću,

TURCI RATOM NIKAD NISU OSVOJILI CRNU GORU… A GROŽĐEM?

Iako je krajem 15. veka Crna Gora pala pod Osmansko carstvo, Crnogorci su zadržali visok stepen autonomije prvenstveno zahvaljujući geografskom položaju i siromaštvu stanovnika u brdskim područjima koji nisu uspevali da prihoduju dovoljno kako bi plaćali poreze Turcima.

SEDUŠA, RETKA SRPSKA SORTA VINOVE LOZE SAČUVANA OD NESTANKA

Zahvaljujući naporima vinarije Šijački, srpska autohtona sorta vinove loze seduša je sačuvana od izumiranja a napokon možemo da probamo i prvo vino napravljeno od seduše.

PORTUGIZER – FRUŠKOGORSKI BEĆAR

Nemojte se zavarati… Iako naziv ove sorte vinove loze asocira na Portugal, u pitanju je ipak sorta koja se istorijski vezuje za područje centralne Evrope. Nekada se čak smatralo da ju je iz Portugala na područje centralne Evrope doneo austrijski ambasador Baron von Fries u 18. veku.

ŽUPSKI BOJADISER

Bojadiseri se obično gaje u vinogradima uz druge sorte, a osnovna svrha im je popravka boje vinima drugih sorti. Bogati su  bojenim materijama, a sem u pokožici, one su sadržane i u mesnatom delu bobice. U strukturi crnih vinskih sorti, bojadiseri učestvuju sa 3-5%. U Srbiji su najzastupljeniji alikant buše, game bojadiser, župski bojadiser i […]