Internet portal o vinima Srbije

DOGADJAJI

KORTA KATARINA U BEOGRADU

Decembar je… Saobraćaj u Beogradu je već postao nepodnošljiv… Bliži se praznično ludilo, a to se prvo oseti na ulicama i u saobraćaju. Pokušavam da se preko Autokomande probijem do mesta koje će u narednih sat vremena zamirisati i podsetiti na Dalmaciju. Vinoteka Vine & Pleasure je domaćin vinariji Korta Katarina

INSAJDERSKI VODIČ KROZ BORDO I VINITECH 2018

Prvi značajniji pokušaj prodora naših vina na evropska tržišta učinjen je 1882. godine na izložbi vina u Bordou. Srpska vina su tada privukla posebnu pažnju jer su zapadnoevropska vinogorja već uveliko bila desetkovana filokserom.

DAN MLADOG PORTUGIZERA U IRIGU 15.11.2018.

Prema informacijama koje smo dobili od vinarije Mačkov podrum iz Iriga, trećeg četvrtka u mesecu, odnosno 15. novembra 2018. godine počev od 17h, posetioci i ljubitelji vina će u Irigu moći da probaju mlado vino od portugizera (svatovac).

FOTO PRIČA: DAN PROKUPCA 2018

Međunarodni dan prokupca se održava već treću godinu i postala je svojevrsna tradicija da 14. oktobra preplavimo društvene mreže sa svih strana Srbije i iz inostranstva slikama i porukama kojima slavimo prokupac i radost života.

SALON PROKUPCA KAO OGLEDALO

Tek što su se spustile zavese na još jedan međunarodni Dan prokupca, želim da se osvrnem na ovogodišnji Salon prokupca koji se održao 14. oktobra 2018. godine u restoranu City Garden u samom centru Beograda. Međunarodni Dan prokupca je i ove godine poslao u svet jednu pozitivnu sliku Srbije i potvrdio status prokupca među ljubiteljima […]

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2018 – USPEŠNA KINESKA PREMIJERA

  Ove godine, Peking je po prvi put bio domaćin jednog od najvećih svetskih vinskih takmičenja Concours Mondial de Bruxelles. Time je Kina pokazala da ima ozbiljne ambicije na globalnom tržištu vina. 

RAZGLEDNICA IZ DISELDORFA – PROWEIN 2018

  Hm, početak radnog dana sa šampanjcem. Nema puno zanimanja kojima bi se u opisu posla našla i mogućnost da započnete dan sa degustacijom šampanjca. No, u Diseldorfu, na sajmu vina ProWein je i to moguće…

TOKAJSKA VINSKA AUKCIJA

Do sada najveći broj eksponata se našao u ponudi na šestoj po redu Tokajskoj vinskoj aukciji koja se 21. aprila 2018. godine održala u Londonu i koja je vinskim ljubiteljima i kolekcionarima ponudila vina u vrednosti od 60.000 EUR. Aukcija se održavala u Londonskom vinskom klubu, a prenošena je i uživo preko interneta.

NOVOSADSKI SALON VINA 2018

Na veliku radost mogu da objavim da se aktivnosti inicijative Wine Identity  dalje šire. Nakon serija radionica, proslave Dana prokupca, stigli smo i do prvog Novosadskog salona vina koji će se održati 20. i 21. aprila 2018. godine u hotelu Park u Novom Sadu. 

CRTICE IZ DISELDORFA – PROWEIN 2018

Spustile su se zavese na još jedno izdanje sajma vina u Diseldorfu. ProWein je i ove godine doveo na jedno mesto čitav profesionalni vinski svet: vinare, trgovce vinom, uvoznike, vinske novinare, kritičare, enologe…

KAKO SE SLAVI DAN SVETOG TRIFUNA U BUGARSKOJ

Tokom meseca februara je u Etnografskom muzeju u Plovdivu otvorena izložba posvećena narodnim običajima prilikom proslave Dana Svetog Trifuna.

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti.

PREPORUČUJEMO… VINO I VETAR

Počev od 7. decembra 2017. godine u bioskopima širom Srbije počinje prikazivanje francuskog filma “Vino i vetar” (Ce Qui Nous Lie) zahvaljujući distributerskoj kući 2iFilm Srbija. Već sam naslov filma izaziva interesovanje kod ovdašnjih ljubitelja vina.

“OFF” VINSKA GOZBA U AVINJONU

Svakog jula, još od 1947. godine, Avinjon doživljava svoju veliku transformaciju. Od pomalo uspavanog, provansalskog grada koji vekovima čuva svoj šarm, atmosferu uskih kamenih uličica koje se završavaju na prostranom trgu uz papsku palatu svedočeći o zlatnim danima ovog grada

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti. 

EVOLUCIJA JUŽNE ITALIJE

Kad pričamo o italijanskim vinima, u Srbiji najčešće imamo krajnje suprotstavljene stavove i obilje superlativa; vrlo često ćemo čuti za njih ili da su najbolja ili najgora.