Internet portal o vinima Srbije

DOGADJAJI

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2018 – USPEŠNA KINESKA PREMIJERA

  Ove godine, Peking je po prvi put bio domaćin jednog od najvećih svetskih vinskih takmičenja Concours Mondial de Bruxelles. Time je Kina pokazala da ima ozbiljne ambicije na globalnom tržištu vina. 

RAZGLEDNICA IZ DISELDORFA – PROWEIN 2018

  Hm, početak radnog dana sa šampanjcem. Nema puno zanimanja kojima bi se u opisu posla našla i mogućnost da započnete dan sa degustacijom šampanjca. No, u Diseldorfu, na sajmu vina ProWein je i to moguće…

TOKAJSKA VINSKA AUKCIJA

Do sada najveći broj eksponata se našao u ponudi na šestoj po redu Tokajskoj vinskoj aukciji koja se 21. aprila 2018. godine održala u Londonu i koja je vinskim ljubiteljima i kolekcionarima ponudila vina u vrednosti od 60.000 EUR. Aukcija se održavala u Londonskom vinskom klubu, a prenošena je i uživo preko interneta.

NOVOSADSKI SALON VINA 2018

Na veliku radost mogu da objavim da se aktivnosti inicijative Wine Identity  dalje šire. Nakon serija radionica, proslave Dana prokupca, stigli smo i do prvog Novosadskog salona vina koji će se održati 20. i 21. aprila 2018. godine u hotelu Park u Novom Sadu. 

CRTICE IZ DISELDORFA – PROWEIN 2018

Spustile su se zavese na još jedno izdanje sajma vina u Diseldorfu. ProWein je i ove godine doveo na jedno mesto čitav profesionalni vinski svet: vinare, trgovce vinom, uvoznike, vinske novinare, kritičare, enologe…

KAKO SE SLAVI DAN SVETOG TRIFUNA U BUGARSKOJ

Tokom meseca februara je u Etnografskom muzeju u Plovdivu otvorena izložba posvećena narodnim običajima prilikom proslave Dana Svetog Trifuna.

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti.

PREPORUČUJEMO… VINO I VETAR

Počev od 7. decembra 2017. godine u bioskopima širom Srbije počinje prikazivanje francuskog filma “Vino i vetar” (Ce Qui Nous Lie) zahvaljujući distributerskoj kući 2iFilm Srbija. Već sam naslov filma izaziva interesovanje kod ovdašnjih ljubitelja vina.

“OFF” VINSKA GOZBA U AVINJONU

Svakog jula, još od 1947. godine, Avinjon doživljava svoju veliku transformaciju. Od pomalo uspavanog, provansalskog grada koji vekovima čuva svoj šarm, atmosferu uskih kamenih uličica koje se završavaju na prostranom trgu uz papsku palatu svedočeći o zlatnim danima ovog grada

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti. 

EVOLUCIJA JUŽNE ITALIJE

Kad pričamo o italijanskim vinima, u Srbiji najčešće imamo krajnje suprotstavljene stavove i obilje superlativa; vrlo često ćemo čuti za njih ili da su najbolja ili najgora.

USKRSNUĆE LAZAREV(AČK)O

Grad Lazarevac je relativno noviji proizvod srpske istorije. Sve do kraja 19. veka, glavna varošica u ovom delu Srbije je bila Šopić. Nakon proglašenja nezavisnosti Srbije 1878. godine, oblast oko Šopića postaje sve jača ekonomski, prvenstveno zbog trgovine sa Austrougarskom i blizine Beograda. Ime naselja Lazarevac je zvanično inaugurisano u srpskim novinama na Vidovdan 1889. […]

NEPISANA VINSKA ISTORIJA SRBIJE – DRUGI DEO

Otkrivanje vinske istorije Srbije se nastavlja. Novo druženje posvećeno arhivskim vinima i nova prilika da se podsetimo početaka moderne vinske istorije Srbije.

OD SRIJEMA DO SREMA – KRALJEVSTVO TRAMINCA

Najlepši period za obilazak vinskih regija je u vreme berbe. Nema lepše prilike da na licu mesta upoznate sve radosti i brige vinogradara i vinara koje ih prate tokom godišnjeg ciklusa u vinogradu. Da podelite sa njima radost što se berba uspešno privodi kraju.

FOTO PRIČA: MILLESIMA BLOG AWARD 2016

  Srpska vinska scena je ušla u svoju adolescentsku fazu. Preživeli smo period dečijih bolesti, vinarije već kapiraju na primerima oko sebe koliko je bitan marketing u prodaji vina (nešto što na primer srpska rakijska scena tek treba da otkrije).

FILTRIRANJE: VINSKE PREMIJERE

 Vinska scena Srbije je neverovatno kočoperna. Uprkos ograničenoj kupovnoj moći prosečnog srpskog ljubitelja vina i sve žešćoj konkurenciji na tržištu, vinarije uspevaju da naprave iskorak i da novim idejama oplemene prezentaciju svojih vina.