Internet portal o vinima Srbije

DOGADJAJI

KAKO SE SLAVI DAN SVETOG TRIFUNA U BUGARSKOJ

Tokom meseca februara je u Etnografskom muzeju u Plovdivu otvorena izložba posvećena narodnim običajima prilikom proslave Dana Svetog Trifuna.

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti.

PREPORUČUJEMO… VINO I VETAR

Počev od 7. decembra 2017. godine u bioskopima širom Srbije počinje prikazivanje francuskog filma “Vino i vetar” (Ce Qui Nous Lie) zahvaljujući distributerskoj kući 2iFilm Srbija. Već sam naslov filma izaziva interesovanje kod ovdašnjih ljubitelja vina.

“OFF” VINSKA GOZBA U AVINJONU

Svakog jula, još od 1947. godine, Avinjon doživljava svoju veliku transformaciju. Od pomalo uspavanog, provansalskog grada koji vekovima čuva svoj šarm, atmosferu uskih kamenih uličica koje se završavaju na prostranom trgu uz papsku palatu svedočeći o zlatnim danima ovog grada

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti. 

EVOLUCIJA JUŽNE ITALIJE

Kad pričamo o italijanskim vinima, u Srbiji najčešće imamo krajnje suprotstavljene stavove i obilje superlativa; vrlo često ćemo čuti za njih ili da su najbolja ili najgora.

USKRSNUĆE LAZAREV(AČK)O

Grad Lazarevac je relativno noviji proizvod srpske istorije. Sve do kraja 19. veka, glavna varošica u ovom delu Srbije je bila Šopić. Nakon proglašenja nezavisnosti Srbije 1878. godine, oblast oko Šopića postaje sve jača ekonomski, prvenstveno zbog trgovine sa Austrougarskom i blizine Beograda. Ime naselja Lazarevac je zvanično inaugurisano u srpskim novinama na Vidovdan 1889. […]

NEPISANA VINSKA ISTORIJA SRBIJE – DRUGI DEO

Otkrivanje vinske istorije Srbije se nastavlja. Novo druženje posvećeno arhivskim vinima i nova prilika da se podsetimo početaka moderne vinske istorije Srbije.

OD SRIJEMA DO SREMA – KRALJEVSTVO TRAMINCA

Najlepši period za obilazak vinskih regija je u vreme berbe. Nema lepše prilike da na licu mesta upoznate sve radosti i brige vinogradara i vinara koje ih prate tokom godišnjeg ciklusa u vinogradu. Da podelite sa njima radost što se berba uspešno privodi kraju.

FOTO PRIČA: MILLESIMA BLOG AWARD 2016

  Srpska vinska scena je ušla u svoju adolescentsku fazu. Preživeli smo period dečijih bolesti, vinarije već kapiraju na primerima oko sebe koliko je bitan marketing u prodaji vina (nešto što na primer srpska rakijska scena tek treba da otkrije).

FILTRIRANJE: VINSKE PREMIJERE

 Vinska scena Srbije je neverovatno kočoperna. Uprkos ograničenoj kupovnoj moći prosečnog srpskog ljubitelja vina i sve žešćoj konkurenciji na tržištu, vinarije uspevaju da naprave iskorak i da novim idejama oplemene prezentaciju svojih vina.

14. OKTOBAR – DAN PROKUPCA

Sistem kalendara je neminovno vezan za ljudsku civilizaciju. Još od bronzanog doba, ljudi se trude da beleže vreme, prvenstveno da bi mogli  razumeti promene u prirodi i planirati poljoprivredne radove.

10 RAZLOGA DA PIJETE PENUŠAVCE

 Globalno, očekuje se da potrošnja penušavih vina nastavi kontinuitet rasta. Predviđa se da će do 2019.godine, konzumacija penušavaca u svetu porasti još 7% i dostići 2,7 milijardi boca.

SMEDEREVKA NA PRESTOLU

Priča o vinskom identitetu Srbije se nastavlja… Format edukativnih vinskih radionica i predavanja pod imenom Wine Identity je pokazao da postoje brojne teme i vinski sadržaji na prostoru Balkana koji još čekaju da budu ispričani i da se skine patina s njih kako bismo još bolje razumeli prošlost, sadašnjost i budućnost vina na ovim prostorima.

SUPERWINE 4.0 – TIVAT 01-02. JUL 2016.

Najatraktivniji vinski šou u jugoistočnoj Evropi četvrti put zaredom u luksuznoj yacht marini Porto Montenegro okuplja najuglednije vinske kuće iz svih krajeva sveta.

ZEMUNSKI VINSKI TRG 02-03.JUL 2016.

 Zemunski vinski trg i ove godine,  2. i 3. jula 2016. godine (u subotu i nedelju) od 18 do 23 časa,  se po četvrti put  održava na Velikom trgu u Zemunu, trgu pijaci, u prelepom ambijentu ispred fontane u organizaciji Srpskog vina i Beogradskih pijaca.