Internet portal o vinima Srbije

AKTUELNO

KABERNE FRAN BOLJI OD AFRIČKE ŠLJIVE

Jedna od vinskih etiketa iz Hrvatske koja je postala viralna i često se navodi na raznim međunarodnim sajtovima u izboru najneobičnijih vinskih etiketa iz čitavog sveta je “kutjevački kitokret”.

DA LI JE VREME ZA NOVU REJONIZACIJU SRBIJE?

Srbija je prešla u vinskom sektoru dalek put. Dalek put da se uredi čitav vinski sektor u skladu sa propisima EU. Ako s te strane gledamo, Srbija je već u EU.

VINOPEDIA TOP 10 U 2018. GODINI

Decembar je tradicionalno period kad svodimo račune, zbrajamo uspešne i manje uspešne događaje koji su obeležili godinu za nama. Vinopedia svake godine izdvaja događaje na srpskoj vinskoj sceni koji su po našem mišljenju obeležili proteklu godinu,

PROKUPAC 2017 AMBELOS I HUNKAR BEGENDI

Ljubitelji Mediterana imaju svoju mirnu luku u Beogradu. Boravak u predivnoj bašti restorana Mezestoran Dvorište u samom centru grada će vam pokazati da Beograd svakako jeste mediteranski grad iako se nalazi stotine kilometara udaljeno od mora.

VARINA – GRAND CRU U ŽUPSKOJ VERZIJI

Ako bih imao zadatak da navedem koje su najveće tajne srpskog vinarstva, mislim da bih se lako odlučio da među njih svrstam čitavu Župu aleksandrovačku. Sigurno ćete pomisliti o čemu sad ovaj priča:

ŽUPSKI VREMEPLOV – VINOGRAD NA BRDU KUSAK

Nedeljno jutro. Nakon prave domaće kafe, idem da se nađem sa Borom, Župljaninom koji se nakon pet godina rada u vinariji Dveri Pax u Sloveniji vratio u Župu da podigne na noge stare vinograde prokupca na brdu Kusak. Upravo tamo planiramo da odemo kako bih obišao te stare čokote.

TRAGOM ŽUPSKE TAMJANIKE

    Malo sam oklevao da li da odem u Župu baš u vreme Župske berbe. Sama pomisao na vašarsku atmosferu, gužvu, bofluk robu, ariljski veš, pljeskavice od soje, domaće vino u plastičnim bocama me dovodi skoro do odluke da odložim put.

MARATONCI TRČE POČASNI (VINSKI) KRUG

Postoji neka tajna veza između vina i trčanja. Ja lično sam toga postao svestan pre nekoliko godina kada je jedan od bivših gradonačelnika Beograda rešio da se umesto sa korupcijom u gradskim institucijama izbori sa potrošnjom alkohola u gradu,

PINOT NOIR – LOKALNA SORTA FRUŠKE GORE I VRŠCA

Grof Aleksandar Pjer Odart je rođen 1778. godine. Svetsku slavu je stekao zahvaljujući svom istraživačkom radu u vinogradarstvu. U periodu između 1805. i 1840. godine, grof Odart je prikupio 479 sorti vinove loze iz 14 država: Francuske, Nemačke, Italije, Mađarske, itd.

OSVOJITE ALL INCLUSIVE PUTOVANJE U MAĐARSKU

Vreme je da uzmete bocu nekog mađarskog vina, naspete u čašu i probate, a onda prionete na rad za tastaturom i objavite online svoje impresije! 

LIČNA KARTA VINOGRADA – DESPOTIKA

Vinarija Despotika se nalazi u Vlaškom dolu, u blizini Smederevske Palanke. Karakteristična je po tome što se vinogradi u vlasništvu vinarije prostiru u okviru dva vinogradarska rejona: šumadijskog i beogradskog.

PRVA VINA SA GEOGRAFSKIM POREKLOM IZ DANSKE

U Danskoj je upravo završena procedura koja je trajala 7 godina te su napokon penušava vina iz gradića Dons (u blizini Kolding fjorda) stekla status vina sa geografskim poreklom.

KAKO JE PIKASO ZARADIO 12 BOCA VINA IZ JUGOSLAVIJE

Tokom svog života, Pablo Pikaso je uradio samo dva plakata za filmove: španski film “Andaluzijski pas” i najskuplji jugoslovenski film svih vremena “Bitka na Neretvi” režisera Veljka Bulajića. 

MANASTIRSKI VINOGRADI OPET U ŽUPI

Kako ekskluzivno prenose Nezavisne narodne novine rasinskog okruga, nakon više od 140 godina, manastir Studenica će ponovo u Župi imati svoje vinograde. Juče, 1. maja 2018. godine su iguman manastira Studenica Tihon sa bratijom i lokalni sveštenici osveštali kalemove i budući vinograd. 

PATIKE I ČAŠA VINA – SPREMAN ZA PROWEIN 2018

Drugog dana sajma ProWein, već počinjete da osećate težinu u nogama usled pređenih kilometara, ali raspored poseta štandovima i degustacijama ne dozvoljava opuštanje.  

TIKVEŠOVI VINOGRADI SE ŠIRE I U FRANCUSKOJ?

Mediji na jugu Francuske su objavili vest o kojoj se već neko vreme šapuće u Provansi: Svetozar Janevski, vlasnik vinarije Tikveš je u postupku kupovine vinarije, zamka iz 18. veka i vinograda površine 60 hektara u mestu Bonel koji se prodaju za 3,5 miliona EUR.