Internet portal o vinima Srbije

AKTUELNO

MALAGA SE VRATILA NA VINSKU SCENU SRBIJE

Ponekad se dobre stvari u životu dese onda kada ih najmanje očekujemo. Već godinu dana sam bio na tragu “čuvenoj” malagi u Srbiji… Istorijski izvori iz prve polovine XX veka su puni informacija o njoj, a čekao sam strpljivo trenutak da je pronađem i u nekom starom vinogradu…

MUJO KUJE KONJA PO MJESECU, A JOSIP PRAVI VINO

Osiječki salon vina WineOS je ove godine ponudio ljubiteljima vina izuzetan program radionica i vođenih degustacija, a svakako jedna koja je izazvala neverovatno interesovanje i za koju se tražila karta više je bila radionica posvećena vinima iz vinarije Brkić.

SAMO SLOGA OD FITOPLAZMOZE SPASAVA

Udruženje vinara Fruške gore je 7. februara okupilo na jednom mestu vinare sremskog rejona, stručnjake iz poljoprivredne stručne službe i Ministarstva poljoprivrede i naučne radnike sa Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine. Zajednički zadatak: brza reakcija u cilju sprečavanja širenja zlatastog žutila (FD) u fruškogorskim vinogradima.

EKSKLUZIVNO: KAKVA SU BILA SRPSKA VINA U 19. VEKU

Vinopedia je tokom boravka u Bordou na sajmu vinarske i vinogradarske opreme Vinitech iskoristila trenutke slobodnog vremena i pronašla arhivska dokumenta vezana za srpsko vinarstvo te vam ekskluzivno donosi zapažanja sa vinskog takmičenja koje se održalo 1882. godine na izložbi vina u Bordou.

IVAN ENJINGI – I KAD JE KRAJ, NIJE KRAJ

Ako bismo tražili osobu koja na najbolji način predstavlja autentičnost hrvatskog vinarstva, onda bi to sigurno bio “maestro” Ivan Enjingi iz Hrnjevca kod Kutjeva.

U POTRAZI ZA IZGUBLJENIM SORTAMA

Mislim da Željko Garmaz (čuveni hrvatski vinski novinar) nije mogao prikladnije staviti Ivicu Dobrinčića u ulogu “vinskog Indijane Džonsa u potrazi za izgubljenim sortama”.

KABERNE FRAN BOLJI OD AFRIČKE ŠLJIVE

Jedna od vinskih etiketa iz Hrvatske koja je postala viralna i često se navodi na raznim međunarodnim sajtovima u izboru najneobičnijih vinskih etiketa iz čitavog sveta je “kutjevački kitokret”.

DA LI JE VREME ZA NOVU REJONIZACIJU SRBIJE?

Srbija je prešla u vinskom sektoru dalek put. Dalek put da se uredi čitav vinski sektor u skladu sa propisima EU. Ako s te strane gledamo, Srbija je već u EU.

VINOPEDIA TOP 10 U 2018. GODINI

Decembar je tradicionalno period kad svodimo račune, zbrajamo uspešne i manje uspešne događaje koji su obeležili godinu za nama. Vinopedia svake godine izdvaja događaje na srpskoj vinskoj sceni koji su po našem mišljenju obeležili proteklu godinu,

PROKUPAC 2017 AMBELOS I HUNKAR BEGENDI

Ljubitelji Mediterana imaju svoju mirnu luku u Beogradu. Boravak u predivnoj bašti restorana Mezestoran Dvorište u samom centru grada će vam pokazati da Beograd svakako jeste mediteranski grad iako se nalazi stotine kilometara udaljeno od mora.

VARINA – GRAND CRU U ŽUPSKOJ VERZIJI

Ako bih imao zadatak da navedem koje su najveće tajne srpskog vinarstva, mislim da bih se lako odlučio da među njih svrstam čitavu Župu aleksandrovačku. Sigurno ćete pomisliti o čemu sad ovaj priča:

ŽUPSKI VREMEPLOV – VINOGRAD NA BRDU KUSAK

Nedeljno jutro. Nakon prave domaće kafe, idem da se nađem sa Borom, Župljaninom koji se nakon pet godina rada u vinariji Dveri Pax u Sloveniji vratio u Župu da podigne na noge stare vinograde prokupca na brdu Kusak. Upravo tamo planiramo da odemo kako bih obišao te stare čokote.

TRAGOM ŽUPSKE TAMJANIKE

    Malo sam oklevao da li da odem u Župu baš u vreme Župske berbe. Sama pomisao na vašarsku atmosferu, gužvu, bofluk robu, ariljski veš, pljeskavice od soje, domaće vino u plastičnim bocama me dovodi skoro do odluke da odložim put.

MARATONCI TRČE POČASNI (VINSKI) KRUG

Postoji neka tajna veza između vina i trčanja. Ja lično sam toga postao svestan pre nekoliko godina kada je jedan od bivših gradonačelnika Beograda rešio da se umesto sa korupcijom u gradskim institucijama izbori sa potrošnjom alkohola u gradu,

PINOT NOIR – LOKALNA SORTA FRUŠKE GORE I VRŠCA

Grof Aleksandar Pjer Odart je rođen 1778. godine. Svetsku slavu je stekao zahvaljujući svom istraživačkom radu u vinogradarstvu. U periodu između 1805. i 1840. godine, grof Odart je prikupio 479 sorti vinove loze iz 14 država: Francuske, Nemačke, Italije, Mađarske, itd.

OSVOJITE ALL INCLUSIVE PUTOVANJE U MAĐARSKU

Vreme je da uzmete bocu nekog mađarskog vina, naspete u čašu i probate, a onda prionete na rad za tastaturom i objavite online svoje impresije!