Internet portal o vinima Srbije

VINARIJE

VINA ADŽIĆ (sremski rejon)

PHOTO by Vulezvrk  Vinarija Adžić je upravo ono što traže svi ljubitelji vina koji cene vina proizvedena u malim porodičnim vinarijama u kojima svi članovi porodice svojim radom i trudom stvaraju vina sa karakterom.

VINARIJA VINIK (banatski rejon)

           Vinarija Vinik je osnovana 2004. godine kao rezultat zajedničkih napora Nikole Cuculja i Milojka Vilotića da stvore novu vinarsku priču iz Vršca na osnovama viševekovne tradicije gajenja grožđa i pravljenja vina pod vršačkim bregom.

VINARIJA STEMINA (zapadnomoravski rejon)

                     Vinarska tradicija u porodici Pantić živi već više od pola veka, ali je ponajviše zahvaljujući naporu dr Ljubivoja Pantića iz Trstenika, koji je pored predanog rada na polju medicine, rešio da održi tradiciju pravljenja vina koju je nasledio od svog dede Živojina.

PODRUM MIHAJLOVIĆ (zapadnomoravski rejon)

    Podrum Mihajlović već više od 150 godina neguje tradiciju proizvodnje grožđa i vina u selu Ržanica, u Župi aleksandrovačkoj. Porodica Mihajlović potiče iz Crne Gore, a u selo Ržanica su se doselili još davne 1834. godine. Od tada, porodica se kontinuirano bavi vinogradarstvom i vinarstvom.

KUĆA VINA MINIĆ (zapadnomoravski rejon)

  Porodica Minić iz sela Tržac u blizini Aleksandrovca se vekovima bavi vinogradarstvom. Ovo selo čitavu svoju istoriju vezuje za proizvodnju i trgovinu vinom. I samo ime sela je poteklo od tržnice na kojoj se trgovalo vinima sa imanja koja su bila metoh manastira Drenča iz XIV veka koji se nalazi u blizini.

VINARIJA MATALJ (timočki rejon)

  Porodica Mladenović potiče iz Negotinske krajine i njihova istorija je kroz vekove vezana za vinograde i proizvodnju vina. Pradeda je obrađivao 3 hektara vinograda i proizvodio oko 3 vagona (30 tona) vina.

VINARIJA KIŠ (sremski rejon)

  Jedan od najpoznatijih vinara u Sremskim Karlovcima je Slavko Kiš (četvrta generacija vinara u porodici Kiš), a danas on sa svojim unucima Predragom i Tamarom Crnković nastavlja vinarsku tradiciju ove porodice koja datira još od 1830. godine, kada je Stevan iz porodice Kiš doseljene iz Češke kupio prvi vinograd i započeo proizvodnju vina.

VINARIJA JOVIĆ (timočki rejon)

  Vinarija Jović se nalazi u selu Potrkanje, u blizini Knjaževca. Istorija vinarstva u knjaževačkom kraju seže još u doba Rimljana, u IV vek, i postoje brojni arheološki dokazi koji svedoče o tome (kameni ornamenti sa motivima grožđa i vinove loze, pehari za vino, itd.). I od tih vremena do danas, generacije knjaževačkih vinogradara prenose […]

VINARIJA DULKA (sremski rejon)

  Još iz austrougarskih vremena, stanovnici Sremskih Karlovaca su imali svoje prodične “špicnamete” (nadimke), te su i preci porodice Dragojlović poneli nadimak Dulkini. Dulkini naseljavaju Sremske Karlovce od 1880. godine, kada je jedan predak ove porodice stigao u Karlovce i tu se i oženio.

KUĆA VINA DO KRAJA SVETA (sremski rejon)

Kuća vina “Do kraja sveta” je nastala 2006. godine kada su se spojili ljubav prema vinima i preduzetnički duh četiri dobra prijatelja: Terence Mohoruka iz Kanade, Miloša Milića, Gradimira Glušice i Zorana Kaplanovića. Ova vinarija je vrlo brzo postala prepoznatljiva na srpskoj vinarskoj sceni, kako kvalitetom svojih vina, tako i modernim dizajnom vina i etiketa […]

VINARIJA I VINOGRADI PUSULA (Pocerski rejon)

Vinogradi i vinarija Pusula pripadaju kompaniji Astra ITB iz Beograda. Kompanija je osnovana početkom devedesetih godina prošlog veka, a od pre nekoliko godina vlasnici ove kompanije, Radomir Savić i Jovo Mikanović, su odlučili da svoju kreativnu i preduzetničku energiju usmere na podizanje vinograda i vinarstvo na porodičnom posedu u selu Miličinica.

VINARIJA DIBONIS (rejon subotičko-horgoške peščare)

Vinarija Dibonis je otvorena 2008. godine. Vlasnik vinarije, Laslo Boni, je četvrta generacija vinarske porodice poreklom iz Baranje u Hrvatskoj. Vinska priča Lasla Bonija je počela nakon preseljenja na sever Vojvodine i kupovinom salaša sa vinogradom u palićkom vinogorju, u ataru naselja Radanovac.

VINARIJA VINASTRA (banatski rejon)

Dejan Stanković, vlasnik vinarije Vinastra, je svoju ljubav prema grožđu i vinu pretočio u viziju banatskog vinskog i turističkog centra. Naziv vinarije Vinastra ukazuje na “vinsku zvezdu” – istu onu zvezdu koju poznati pisac Miloš Crnjanski pominje u svom delu “Seobe”,

PODRUM JANKO (šumadijsko-velikomoravski rejon)

Tradiciju i kvalitet smederevskih vina danas verno čuva i neguje Dragan Vasić Janko koji na 9 ha sopstvenih vinograda gaji sledeće sorte: šardone, traminac, smederevka, italijanski rizling, rajnski rizling, kaberne sovinjon, merlo. Vinogradi su locirani u selu Ralja, na dva poteza: Taksa i Jelen Do.

PODRUM BOTUNJAC (zapadnomoravski rejon)

U selu Donje Zleginje, u Župi aleksandrovačkoj, nalazi se porodično imanje Botunjac, na kome nastaju vrhunska vina. Vlasnik podruma Botunjac, Kosta Botunjac, za koga se još kaže i da je najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima,

VINARIJA ALEKS (sremski rejon)

Vinarija Aleks je osnovana 1990. godine i bavi se proizvodnjom vina i rakije. Vinariju zajedničkim snagama vode supružnici Nenad Ratković i Ljiljana Bjelogrlić.