Internet portal o vinima Srbije

Archive: November, 2014

IZ PROVALIJE POD OBLAKE

27. novembra 1095. godine, negde u Francuskoj (Klermon), Papa Urban II je pozvao evropske vitezove u Prvi krstaški pohod. Obećavao im je bogat plen, zlato i slavu ako oslobode Jerusalim od Turaka Seldžuka… U Beogradu, 27.novembra 2014.godine, “Vinski ilegalci”, posvećenici i ljubitelji vina su nenametljivo pozvali ljubitelje vina iz Beograda na još jednu subverzivnu akciju […]

MOŽE I MORA DRUGAČIJE

  Juče je kao grom iz vedra neba stigla vest da je festival vina, gastronomije i vinskog turizma Mediteraneo zakazan za 15. i 16. novembar 2014. godine otkazan zbog lošeg zdravstvenog stanja organizatora. Sam organizator se lično najiskrenije izvinjava svim saradnicima i prijateljima.

PROKUPAČKA RENESANSA

  Grad Prokuplje se pod tim nazivom prvi put pominje u pisanim dokumentima iz 1395. godine, kada su vinogradi iz “grada svetoga Prokopija” darivani manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori.

PROJEKAT VINSKI MOZAIK

  Organizacija Wine Mosaic (Vinski mozaik) je nastala 2012. godine u Francuskoj iz želje da se učine konkretni koraci kako bi se očuvao vinski diverzitet, zaštitile i promovisale originalne sorte Mediterana od kojih se prave autentična vina.