Internet portal o vinima Srbije

Archive: November, 2016

PAD VINSKE ZVEZDE – NAVIP

Iz privatne kolekcije fotografija Gvozdena Radenkovića izdvojili smo jednu fotografiju jer je postala aktuelna ovih dana dok se rešava konačna sudbina Navipa, posrnulog giganta srpskog vinarstva.

VINUM U NOVOM ODELU

Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca (Fruška gora, Srem) je osnovana 2001. godine. Vlasnik Milan Ubavić, doktor po struci,  je u početku otkupljivao grožđe za proizvodnju vina. Od 2007. godine počinje sadnja vlastitih vinograda.

NEISPRIČANE PRIČE

Ovo nije klasični članak o digitalnim vinskim medijima… Nije ni zamišljen da to bude. Ovo su bile neke od teza i praktičnih primera koji su mogli poslužiti kao inspiracija za razgovor u okviru panela o digitalnim medijima u vinskoj industriji na jednom od lokalnih vinskih dešavanja. No, ozbiljnija priča na tu temu će ostati za neku drugu […]

USKRSNUĆE LAZAREV(AČK)O

Grad Lazarevac je relativno noviji proizvod srpske istorije. Sve do kraja 19. veka, glavna varošica u ovom delu Srbije je bila Šopić. Nakon proglašenja nezavisnosti Srbije 1878. godine, oblast oko Šopića postaje sve jača ekonomski, prvenstveno zbog trgovine sa Austrougarskom i blizine Beograda. Ime naselja Lazarevac je zvanično inaugurisano u srpskim novinama na Vidovdan 1889. […]

NEPISANA VINSKA ISTORIJA SRBIJE – DRUGI DEO

Otkrivanje vinske istorije Srbije se nastavlja. Novo druženje posvećeno arhivskim vinima i nova prilika da se podsetimo početaka moderne vinske istorije Srbije.

VULKANSKA VINA SRBIJE

Iz godine u godinu postajemo sve više svesni potencijala koji poseduju srpska vinogorja. Širimo saznanja o vinima koja dolaze iz svih delova Srbije, prepoznajemo odlike i stilove srpskih vina, a ujedno postavljamo osnove za karakteristike vinskog identiteta.

OD SRIJEMA DO SREMA – KRALJEVSTVO TRAMINCA

Najlepši period za obilazak vinskih regija je u vreme berbe. Nema lepše prilike da na licu mesta upoznate sve radosti i brige vinogradara i vinara koje ih prate tokom godišnjeg ciklusa u vinogradu. Da podelite sa njima radost što se berba uspešno privodi kraju.