Internet portal o vinima Srbije

Archive: December, 2016

HRABROST ZVANA VIRTUS

Kad pomenete Braničevo i Mlavu u Srbiji, retko kome će prva asocijacija biti vinova loza i grožđe. U staroj Jugoslaviji i prema klasifikaciji iz tog vremena, teritorija Braničeva je pripadala šumadijsko-velikomoravskom rejonu. Poprilično nepravedno jer je večito bilo u senci poznatijih vinogorja u tom širokom rejonu od kojih se ipak znatno razlikuje po klimatskim i […]

DOBRA VEST ZA SLOVENIJU

Rešena je još jedna misterija vinskog sveta: frankovka i portugizer potiču iz Slovenije. Naučni časopis VITIS-Journal of Grapevine Research je objavio rezultate istraživanja nemačkih naučnika sa Julius Kühn Instituta, Saveznog instituta za istraživanja u domenu razmnožavanja biljaka Geilweilerhof u Sibeldingenu koji su napokon  razrešili DNK profile frankovke i portugizera.

VINOPEDIA TOP 10 U 2016. GODINI

Decembar je… Opet dolazi period kada podvlačimo crtu, sabiramo zbirni utisak i izdvajamo sve ono što vredi sačuvati u vinskom letopisu Srbije.

VINO SA POTPISOM SVETOG SAVE

Srbiju i Grčku povezuju zajednička istorija, vera, kultura, balkanski stil života. Međutim, još jedna stvar koja povezuje srpski i grčki narod jeste duhovni pogled na Svetu Goru, jedinstvenu monašku državu u Evropi.