Internet portal o vinima Srbije

Archive: February, 2018

VINSKI DNEVNIK – MEMOARI JEDNOG LJUBITELJA VINA

Neizostavni saputnik svakog ljubitelja vina, bio on amater ili profesionalac jeste njegov rokovnik. Mesto na kom se čuvaju impresije o vinima, komentari, podsetnik kom se uvek možemo vratiti kasnije kada nam zatrebaju informacije o nekoj vinariji i vinima koja proizvodi.

VRATILA SE DUBRAVKA IZ KNJAŽEVCA

  Na ovogodišnjem BeoWine Fair sajmu vina koji se održavao od  22. do 24. februara 2018. godine u Beogradu, jedno od pozitivnih iznenađenja je bilo predstavljanje vina iz vinarije Džervin iz Knjaževca.

RAZOTKRIVANJE ETIKETE: OMNIBUS LECTOR 2015

Vinarije se trude da dizajnom i porukama sa vinske etikete privuku ljubitelje vina i prenesu priču o vinariji i emocije kako bi doživljaj vina bio potpuniji. Stoga ćemo u seriji tekstova pokušati da vam otkrijemo informacije koje se nalaze na etiketama srpskih vina.

KAKO SE SLAVI DAN SVETOG TRIFUNA U BUGARSKOJ

Tokom meseca februara je u Etnografskom muzeju u Plovdivu otvorena izložba posvećena narodnim običajima prilikom proslave Dana Svetog Trifuna.

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti.

DA LI BISTE PILI VINO IZ FLAŠICE ZA BEBE?

Pariz, Monmartr, ulična muzika, vino, zaljubljeni parovi, muzičar na ulici, romantični bistro i restorani. Ovako većina nas zamišlja posetu francuskoj prestonici. Međutim, jedna od atrakcija Monmartra je i majušni restoran koji gostima služi vino u bebi flašicama umesto u čašama.

JERMENSKA BITKA ZA KARAS AMFORE

Jermenija je jedna od kolevki vinarstva gde je vino vekovima pravljeno u tradicionalnim glinenim amforama zvanim “karas”. Nažalost, u savremenoj Jermeniji više ne postoji nijedna radionica za izradu tradicionalnih karasa.