Internet portal o vinima Srbije

PLAVAC MALI U FOKUSU

PLAVAC MALI U FOKUSU

Plavac Mali Dalmacija Wine Expo 2015 u Splitu (Hrvatska) je postao nezaobilazna tačka na mapi vinskih dešavanja Balkana. Tokom dva dana festivala, u fokusu su vina i vinarije iz Dalmacije. Vrhunac festivala i razlog okupljanja velikog broja vinskih eksperata, novinara i vlasnika restorana jeste sada već tradicionalna horizontalna degustacija vina od sorte plavac mali koja su na tržištu. Ove godine, 24. aprila, sala u Hotelu Radisson Blue je bila tesna da primi sve zainteresovane da procene kvalitet, stil i potencijal top plavaca iz berbe 2012. Radionicu je vodio Saša Špiranec.

U Dalmaciji, 2012. godina je bila prilično zahtevna u vinogradu, sa dugim sušnim periodom, visokim temperaturama. Vinari inače ne vole ekstremne berbe jer onda sve probleme treba pokušati otkloniti u podrumu. U svakom slučaju, takva godina već u najavi nosi sa sobom u vinima zrelost, koncentrovanost, visoke alkohole i teškoće kad je u pitanju fenolna zrelost.

Plavac Mali

1. Plavac Mali Barrique 2012 – vinarija Vuina – Vinogradi stari više od 30 godina iz kojih potiče grožđe za ovo vino se nalaze na pozicijama Kaštela, Trogir, dakle obalni kontinentalni deo Dalmacije. Vinarija Vuina je nešto lakše izašla na kraj sa sušnom godinom jer su vinogradi opremljeni sistemom za navodnjavanje pa loza nije pretrpela stres. Na nosu provlađuju voćne arome višnje, šljive, uz naznake zemljanih tonova, kože i aroma koje potiču od bureta. U ustima, vino je puno, sočno, koncentrovano i ostavlja dug trag suve šljive.

2. Bosso 2012 – vinarija Senjković – Vinogradi na južnim položajima Brača. Kod ovog vina me najviše impresionira njegova svežina i predivne kiseline (koje inače i nisu glavna odlika plavaca). Na nosu vrlo koncentrovano, prepoznatljiv plavac uz dosta nota vanile i slatkih začina. U ustima sočan, zaokružen, karakteran, arome višnje i crvenog šumskog voća… Saša Špiranec ga je lepo definisao: “voćni do boli, čvrst na taninima”.

3. Plavac mali Majstor 2012 – Stina – Već na nosu se može prepoznati da je u čaši plavac mali – kompleksne arome suvog voća, smokve, rogača, lista duvana. U ustima dominiraju koncentrovanost i impresija zrelog voća, ali bez prezrelosti. Zreli tanini nose vino ka dugoj intenzivnoj završnici. Alkohol je visok, ali ipak ne kvari sveukupnu impresiju.

4. Ivan Dolac 2012 – vinarija Vujnović – Ufff. Još na nosu se može prepoznati da smo stigli do “tradicionaliste”… Vinarija sa Hvara, vinogradi sa južne ekspozicije. Iz čaše naprosto vrišti prezrelo voće, prvenstveno šljiva, suva šljiva, uz note inćuna, kože i… breta. U ustima dominiraju arome suve šljive i suve višnje.

5. Zlatan Plavac Grand Cru 2012 – Zlatan Otok – Pre par godina sam nakon festivala Dalmacija Wine Expo u Makarskoj imao priliku da obiđem vinariju Zlatan Otok na Hvaru. Sećam se da sam još tada bio neverovatno srećan što ću videti gde nastaju vina koja su i u Beogradu postala jedan od simbola Hvara. I baš u skladu sa očekivanjima, ovo vino je najkoncentrovanije do sada. Prava vinska bomba u ustima. Prva impresija mi je zrelost, koncentrovanost, ozbiljnost. Arome su lepo upakovane: i šljive, i smokve, i list duvana… Tanini vešto ukroćeni.

6. Plavac Mali 2012 – vinarija Rizman – Novo lice plavca malog. Grožđe iz vinograda Komarne. Na nosu dominira višnja, uz začinske note, vanilu. Međutim, u ustima vino deluje sasvim drugačije u odnosu na vina koja smo do sada probali… Glavna impresija je neverovatna svežina i živost, koje istovremeno prati određena čvrstina (kako u pogledu strukture vina, tako i u pogledu taninskog sklopa). A najbolje je što uz tu karakterističnu svežinu vino nije izgubilo ništa od svoje kompleksnosti i ekstraktivnosti. Sve je to lepo uklopljeno, i divno štima. Imam utisak da je Komarna dala plavcu nove kvalitete, a nadam se da će budućnost plavca malog iz Dalmacije ovako izgledati.

7. Plavac mali Škrapa 2012 – vinarija Marlais – još jedno vino iz mlade vinarije sa Pelješca. Ovo vino karakterišu naglašeni tanini koji prosto oblažu usta. A onda se kroz taj taninski omotač probijaju arome višnje, trešnje, kože, lista duvana. Sve u svemu, vino ostavlja prijatniju impresiju u ustima nego na nosu… Na nosu preovlađuju animalne note, pomalo funky…

8. Dingač 2012 – Saints Hills – Prva asocijacija pri susretu sa ovim vinom jeste da je ovo čista esencija plavca malog u čaši. Koncentrovano, ekstraktivno, intenzivno… U ustima ostavlja impresiju kao da jedem zrele grožđice plavca malog… Čisto voće… Vino je punog tela, duga završnica… Zadivljujuće kako je vinar uspeo da zadrži ovako visoku koncentrovanost a da pritom izbegne prezrelost…

9. Plavac Mali 2012 – Korta Katarina- Grožđe potiče sa položaja Dingač i Postup. Svedena voćnost i elegancija… U ustima ostaje intenzivan trag kompota od višanja, uz naznake rogača, suvih smokvi. Kiseline oživljavaju koncentrovanost i punoću tela i čine da ovo vino deluje kao dobar komad visoke mode nekog poznatog modnog kreatora: precizno skrojeno, od kvalitetne sirovine, stilski zaokruženo i čini da se dobro osećate uz njega.

10. Dingač 2012 – Benmosche – U ovom vinu se osete sve poteškoće koje je donela 2012. godina. U čaši se konstantno smenjuju efekti zrelog i nezrelog: ne baš prijatna kombinacija fenolne nezrelosti i prezrelog voća. Tanini grubi, a čak i prijatne začinske note nane, vanile, začinskog bilja, čokolade ne dobijaju svoju jasnu definiciju.

11. Dingač 2012 – Goranko Poljanić – I na kraju, tradicionalno viđenje dingača. Prezrelo voće, koncentrovano, pomalo teške note suvog voća, ponajviše suve šljive i smokve, uz predivnu slast u završnici i notu sladića. Vino odaje utisak topline.

Obzirom da poslednjih godina svi pričaju o efektima globalnog otopljavanja i promene klime, vinari treba da budu spremni na slične godine kao što je bila 2012. sa puno sušnih vrelih dana. Zato mi je i na ovoj degustaciji najbolji potencijal da izađe na kraj sa ekstremnim klimatskim uslovima pokazala Komarna. Uveren sam da ćemo iz ove regije viđati sve bolja i bolja vina… I od sveg srca navijam za vinare Komarne.

Pored već tradicionalne degustacije plavaca, događaj koji je naprosto ustalasao festivalsku publiku i za koji se na sve strane tražila “veza” da bi se obezbedilo bar jedno slobodno mesto na radionici koja je već davno bila u potpunosti bukirana, je bila prezentacija savremene vinske scene Srbije, koju je na sebi svojstven način odlično vodio Igor Luković, urednik vinskog magazina Vino & Fino.

Vinska scena Srbije

Na degustaciji su predstavljena sledeća vina iz Srbije:

-Kovačević Brut 2009 – vinarija Kovačević

-Tri Morave belo 2013 – vinarija Temet

-Grašac 2013 – vinarija Molovin

-Pinot Blanc 2013 – vinarija Zvonko Bogdan

-Vrtlog 2013 – Podrum Janko

-Babaroga 2013 – vinarija Bjelica

-Prokupac Ivanović 2013 – vinarija Ivanović

-Sub Rosa 2008 – vinarija Budimir

-Probus 2012 – vinarija Milanović

-Kremen 2013 – vinarija Matalj

 

moderna srpska vinska scena

Zajednički komentar i zaključak prisutnih je bio da je vinska publika u Hrvatskoj nedovoljno upoznata sa napretkom koji su poslednjih godina napravile vinarije iz Srbije, a da svakako postoji interesovanje i radoznalost da se istraži šta se nalazi u vinogradima sa istočne strane granice. A da se mentalne i političke barijere ruše pokazuje i činjenica da se vina iz vinarija Zvonko Bogdan i Tonković mogu naći na hrvatskom tržištu, jer naprosto istinski vinski ljubitelj ceni kvalitet bez obzira odakle dolazi.