Internet portal o vinima Srbije

NEPISANA VINSKA ISTORIJA SRBIJE – DRUGI DEO

NEPISANA VINSKA ISTORIJA SRBIJE – DRUGI DEO

IMG_20150628_115843

Otkrivanje vinske istorije Srbije se nastavlja. Novo druženje posvećeno arhivskim vinima i nova prilika da se podsetimo početaka moderne vinske istorije Srbije.Mesto okupljanja je opet vinoteka Absolut Wine na Vračaru (Mačvanska 15).

Prestige Rizling NV – vinarija Veličković – Kupaža rajnskog i italijanskog rizlinga. Na boci nije navedena berba, ali je na etiketi napisano da je boca napunjena 2008. godine. Zlatne boje, na nosu dominiraju mekane oksidativne note sa puno orašastih nota, lešnika, suve kajsije, dunje. Na nosu je vino dostiglo svoj maksimum, ali u ustima vino je još uvek živo, finih delikatnih kiselina upotpunjenih aromama dunje, žute jabuke i kitnikeza. Srednje telo, duga završnica.

Rasplet 2007 - Podrum Botunjac – (sortni sastav: 100% italijanski rizling) Vino u ograničenoj seriji od 2000 boca. Još jedno vino zlatne boje u čaši. Na nosu se ističu note suvog voća, suve kajsije, suvog grožđa, lešnika. Kiseline umerene, obuzdane. Arome dunje, žute kruške, žute jabuke. Vino ima oksidativnu patinu.

IMG_20161008_202741

Rizling 2004 – podrum Rajković – (sortni sastav: 70% italijanski rizling, 30% rajnski rizling) Na nosu se izdvaja dosta herbalnih nota, bosiljak, kamilica, blagi orašasti tonovi. U ustima vino iznenađuje svežinom. Dosta začinskih-herbalnih nota, citrusi, grejpfrut, pomorandža. Vino sporo pokretljivo u čaši, uljano. Sveža duga završnica. Vino se odlično drži.

rizling Rajković

Rizling 2003 – podrum Rajković – (sortni sastav: 70% italijanski rizling, 30% rajnski rizling) Na nosu se osete i petrolejske note, herbalno-začinske arome, bosiljak, diskretna nota lešnika, još lepša impresija nego u prethodnom vinu. U ustima nema ni traga oksidacije. Svežina, lepe kiseline, kompleksno vino puno začinskih nota: bosiljak, kamilica, upotpunjenih citrusnim tonovima.

Rhine Riesling 2004 (stare zalihe) - WinEco  Radenković – Potom stižemo i do vina napravljenog od grožđa sa Bisernog ostrva na severu Srbije. Zahtevna lokacija, gde se može desiti i da tokom zime mraz i niske temperature nanesu oštećenja lozi, ali i odličan lokalitet za bele sorte. To dokazuje i ovaj rajnski rizling iz 2004. godine. Na nosu preovlađuju petrolejske note, dosta aroma grejpfruta, citrusa, kamilice, belog cveća. Ni traga oksidacije. Kiseline žive, perzistentne. Uzbudljivo vino.

rizling Radenković

Rhine Riesling 2003 – WinEco Radenković – Ovo vino bismo mogli nazvati pobednikom večeri. Karakterno vino, u odličnoj kondiciji. Nos elegantan, petrolejskog karaktera, zreo, kompleksan. U ustima se ističe mineralna impresija, dug petrolejski trag na nepcima. Pored toga, aromatski profil sadrži i note dunje, žute jabuke, kruške. Vino koje poseduje svežinu u kontrastu sa zrelosti koju mu daju godine.

Varina 2001 – Podrum Radenković – I onda stižemo do vina koje predstavlja važan deo srpske vinske istorije. Prvo komercijalno belo vino iz podruma Radenković. Sortni sastav: 85% italijanski rizling, 15% smederevka. Grožđe za ovo vino potiče iz Župe. Varina je potez vinograda koji se prostire preko dva brda na kojima preovlađuju vulkanski tuf i bela zemlja. Na nosu oksidativni karakter, orašaste note, lešnik, topla baršunasta impresija. Vino sledi istu impresiju i u ustima. Vino nije više na svom vrhuncu, ali uzbuđenje još uvek traje jer u pravom smislu reči probamo našu vinsku istoriju.

Radenković

Opium Reserve 2007 – podrum Braća Rajković – Onda smo na tren prešli na crveno vino. Vino iz podruma Braće Rajković iz Župe koje nosi i naziv “srpska vinska trilogija” jer sadrži tri lokalne sorte: prokupac, začinak i vranac. Vino je prethodno dekantirano. Na nosu, kompleksno, obilje tercijarnih zrelih aroma: meso, duvan, tartuf, koža. Srednjeg tela, ali kompleksnost aroma u ustima mu daje punoću i raskošnost. Još uvek dosta voćnih aroma višnje, ribizle, borovnice uz note kedrovine, kože… Lepa zaokružena završnica. Tanini prosto miluju.

Vinska istorija Srbije