Internet portal o vinima Srbije

VINUM U NOVOM ODELU

VINUM U NOVOM ODELU

Vinarija Vinum

Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca (Fruška gora, Srem) je osnovana 2001. godine. Vlasnik Milan Ubavić, doktor po struci,  je u početku otkupljivao grožđe za proizvodnju vina. Od 2007. godine počinje sadnja vlastitih vinograda. Danas je i preuređeni stari lagum u Sremskim Karlovcima stavljen u funkciju čime su brojni turisti i posetioci koji dolaze u ovu varošicu na Dunavu dobili još jednu vinsku tačku na turističkoj mapi grada. Vinum je pravi pokazatelj kako se polako ali sigurno gradi vinska priča i identitet vinarije na zdravim osnovama. Pošli su od vina i vinograda usmereni na stvaranje kvalitetnih vina, što su iz godine u godinu i potvrđivali na brojnim takmičenjima, da bi tek onda došla na red zgrada vinarije.

© VinskiPutevi.com

© VinskiPutevi.com

©VinskiPutevi.com

©VinskiPutevi.com

KVALITET I KONTINUITET

Naziv vinarije i nije naročito inovativan ili originalan… Pored srpskog Vinuma, postoji i vinarija istog imena u Kaliforniji, zatim gomila kompanija širom sveta istog imena koje se bave uvozom i trgovinom vinima, kao i restorana i vinskih barova… Međutim, ovu vinariju na srpskom tržištu potrošači prepoznaju prvenstveno po belim vinima: sovinjon blan i italijanski rizling (grašac). Iz godine u godinu, stil vinarije Vinum se ne menja: bela vina izuzetne svežine, precizna, hrskava, jasnih sortnih karakteristika, bez visokih alkohola. A pored stila, konstanta je i kvalitet i odličan odnos cene i kvaliteta. Ove godine su na tržištu zablistali i sa rozeom od sorte frankovka kojim su pokazali i da ova centralnoevropska sorta može da stane na crtu francuskim sortama koje se u Srbiji najčešće koriste za roze.

Na November Wine Festivalu u Beogradu koji se ove godine po prvi put održao u hotelu Zira susreo sam se po prvi put sa još jednim vinom iz ove vinarije:

VINUM MUSTRA 2015

(sortni sastav: 50% žuti muskat, 50% traminac )

Kupaže muskata i traminca nisu uobičajene… Imao sam priliku da probam nekoliko takvih kupaža iz kanadskih vinarija, mada tamošnji vinari zbog klime češće koriste muskat otonel. Ako bismo tražili paralele, što se tiče savremene srpske vinske scene, vinarija Kovačević je ponudila na tržištu Cuvee Piquant Kovačević (sortni sastav: 70% traminac, 20% muskat otonel, 10% pino blan).

Mustra 2015 iz vinarije Vinum pruža na nosu u prvom talasu voćne arome, dosta tropike, breskve, razigrana impresija, rekli bismo upravo ono što se očekuje od ovakve kupaže, međutim, onda na scenu stupaju herbalni tonovi, smireniji, vreža paradajza, zelena paprika, pa ananas, citrusi, bosiljak i začinske note…Završnica je sasvim drugačijeg karaktera. Čak bih pomislio da u ovoj kupaži možda ima i malo sovinjona.. U ustima lepe kiseline, hrskavo vino, osvežavajuće… Srednje telo, srednja dužina. U svakom slučaju, vino stilski sledi već etablirani potpis vinarije.

Vinum Mustra 2015