Internet portal o vinima Srbije

NOVA DOC REGIJA ZA ITALIJANSKI PINO GRIĐO

NOVA DOC REGIJA ZA ITALIJANSKI PINO GRIĐO

pinot grigio

Italija je “bogatija” za još jednu DOC regiju. Italijani su definisali 335. oblast sa DOC statusom koja će se zvati Delle Venezie DOC. Time je uspešno priveden kraju rad na stvaranju nove DOC oblasti koja će biti prepoznatljiva po sorti pino griđo (mirna i penušava vina) i belim kupažama. Nova DOC oblast obuhvata provincije Veneto, Friuli-Venezia-Giulia i Trentino. Cilj je da se poboljša prepoznatljivost sorte pino griđo sa severa Italije i pomogne brendiranje čitave regije.

Kao što znamo, najveći zasadi pino griđa u Italiji potiču iz ove regije i sada će najvećim delom ispuniti uslove za status DOC. Možemo očekivati da će se već na etiketama iz berbe 2017 naći nova oznaka Delle Venezie DOC. Inače, ovaj deo severne Italije je zaslužan za 85% proizvodnje pino griđa u Italiji (43% ukupne proizvodnje u svetu). Ako to izrazimo u brojevima, dobijamo cifru od 260 miliona boca vina. Zasadi pod vinogradima pino griđa obuhvataju 11.500 hektara u Venetu, 6.000 hektara u Friuli-Venezia-Giulia i još 2.800 u provinciji Trento. O rastu popularnosti ove sorte tokom poslednje decenije govori i činjenica da je 2000. u severnoj Italiji bilo 6.700 hektara pod zasadima pino griđa.

Propisano je da vino mora da sadrži najmanje 85% sorte pino griđo da bi se kvalifikovalo za DOC status. Ostale sorte za kupažiranje mogu biti sve bele sorte koje se proizvode u regiji (chardonnay, friulano, garganega, Muller-Thurgau, pinot bianco i verduzzo).  Penušavac Pinot Grigio Delle Venezie DOC mora biti proizveden šarmat metodom i mora sadržati manje od 32 g/l rezidualnog šećera.

Bela kupaža sa DOC statusom može sadržati bilo koju aromatičnu sortu vinove loze koja se proizvodi u regiji, s tim što bar 50% mora biti neka od sledećih sorti: chardonnay, pinot bianco, Muller-Thurgau, garganega, verduzzo ili friulano.

Nastankom nove DOC oblasti, postojeća IGP delle Venezie će biti preimenovana u IGP Trevenezie.