Internet portal o vinima Srbije

PREPORUČUJEMO… VINO I VETAR

PREPORUČUJEMO… VINO I VETAR

Back_to_burgundy_srb

Počev od 7. decembra 2017. godine u bioskopima širom Srbije počinje prikazivanje francuskog filma “Vino i vetar” (Ce Qui Nous Lie) zahvaljujući distributerskoj kući 2iFilm Srbija. Već sam naslov filma izaziva interesovanje kod ovdašnjih ljubitelja vina.Imali smo priliku da prisustvujemo specijalnom prikazivanju filma… Film je najavljen kao dirljiva i delikatna priča o porodičnim vezama, odrastanju, povratku korenima, vinu i ljubavi smeštena u prekrasne predele i vinograde Burgundije. Žan je tridesetogodišnjak koji čitavu deceniju putuje svetom, prekinuvši sve veze sa porodicom i s Burgundijom, regijom u kojoj je odrastao. Sad kad se skućio u Australiji, dobija poziv da se vrati u rodnu Francusku da bude uz oca koji umire od neizlečive bolesti. Kraj je leta i predstojeća berba grožđa daje Žanu priliku da se opet zbliži sa sestrom Žilijet i bratom Žeremijem kako bi se dogovorili oko budućnosti porodičnog vinograda. Tokom godinu dana, prateći ritam godišnjih doba i postupka izrade vina, dva brata i sestra polako obnavljaju svoj odnos, vezani iskrenom i životnom strašću prema vinarstvu.

Svi filmovi na temu vinograda sadrže gomilu opštih mesta: ljubav prema zemlji, smena godišnjih doba, porodična tradicija, itd. Ovaj film ne iskače iz tog klišea, ali ga dodatno nadograđuje sa temom donošenja važnih životnih odluka. Ako bismo se izrazili vinskim rečnikom: od početne mekoće i elegancije, film evoluira prema završnici i donosi uz slast i sloj tanina koji ostavljaju opor trag. Nije Grand Cru, ali svakako neće razočarati one koji ga budu gledali. Naročito vinoljupci neće ostati ravnodušni prema sjajnim prikazima vinograda kroz sva godišnja doba.

A ako volite Burgundiju, onda obavezno pogledajte film. U pejzažima i kadrovima iz vinograda ćete odmah prepoznati da je u pitanju Kot de Bon (Côte de Beaune). Zanimljivo je da je ceo film snimljen u autentičnoj vinariji. Režiser Sedrik Klapiš je tokom godinu dana svake nedelje u isto vreme odlazio u jedan vinograd u Mersou (Meursault) i jedan u Pomaru (Pommard) kako bi snimio kadrove drveta okruženog vinogradima. Na taj način je beležio promene koje se dešavaju u vinogradu tokom godinu dana, a koje su potom iskorišćene u filmu.

Kada je dobio ideju da snimi film na temu vina, Sedrik Klapiš je pitao vinare koje poznaje da li bi mogao kod njih da snima kadrove za film. Tako je došao do svog prijatelja Žan-Mark Ruloa koji je oduševljeno prihvatio ponudu. Zato kroz film možete videti zasade u vlasništvu vinarije Domaine Roulot koja poseduje 15 hektara vinograda (pino noar, šardone i aligote). Kao što se može videti i u filmu, vinarija obrađuje vinograde u skladu sa principima biodinamike. Tokom gledanja filma ćete čuti i nazive položaja u vlasništu ove vinarije: Perrieres (Le Meursault 1er Cru), Bouchères, Tillets, Tessons.

Ako smo vam zagolicali maštu, moramo da napomenemo da su vina iz ove vinarije prilično tražena na tržištu tako da vinarija nije u mogućnosti da prihvati porudžbine od novih klijenata. Ali zato imate vremena da ovih dana odete do bioskopa i prepustite se uživanju u prizorima Burgundije i porodičnoj priči koja će vam izmamiti osmeh na lice. A posle filma, pravac na čašu vina.