Internet portal o vinima Srbije

VINARIJA GAJA SE ŠIRI: NA REDU JE ALTA LANGA

VINARIJA GAJA SE ŠIRI: NA REDU JE ALTA LANGA

IMG_20161002_192006

Alta Langa obuhvata brdovite krajeve u opštinama Alesandrija, Asti i Kuneo, ne severu Pijemonta. To je ujedno i novija DOCG apelacija u Italiji, formirana 2011. godine i svoj identitet gradi na penušavim vinima rađenim tradicionalnim (klasičnim) metodom.  Ova apelacija obuhvata 80 hektara vinograda. Inače, ovom delu Pijemonta nije nepoznata proizvodnja penušavih vina, s obzirom da se nedaleko od ove regije proizvodi i Moskato D’Asti.

Vinarija Gaja je kupila 30 hektara zemlje na području koje je do sada bilo poznato pretežno po lešnicima, siru i tartufima i planira da tu podigne zasade vinograda u kojima će biti zastupljene internacionalne sorte šardone i sovinjon blan. Potez na kom će se u budućnosti nalaziti vinogradi se prostire na padinama brda s desne strane reke Tanaro. Iako su već krenule glasine da će se vinarija Gaja upustiti i u proizvodnju penušavih vina, Gaia Gaja je opovrgla tu vest i istakla da će u dogledno vreme tamo proizvoditi sortna mirna elegantna bela vina sa dobrim potencijalom za odležavanje. A tome u prilog ide i činjenica da se u portfoliju vinarije Gaja već nalaze sortni barikirani šardone (Gaia & Rey) i sortni barikirani sovinjon blan (Alteni di Brassica) pod apelacijom Langhe. Proizvodnja belih vina u vinariji Gaja zauzima približno 8% ukupne proizvodnje.

Vinarija Gaja ostaje usredsređena na Pijemont i Toskanu. Vinogradi vinarije Gaja trenutno obuhvataju 245 hektara u Barbaresku (100 hektara), Bolgeriju (118 hektara) i Montalćinu (27 hektara).

ALTA LANGA final