Internet portal o vinima Srbije

PROĐOH LEVAČ, A STIGOH U LASTAR

PROĐOH LEVAČ, A STIGOH U LASTAR

Dvor Lastar 4

Dok vijugavi put vodi ka Sekuriču, jesenji pejzaži oko nas i poneki seljanin koji zastane sa svojim poslom radoznalo okrenuvši glavu da bi video ko to dolazi autom me podsećaju na neku od scena sa slika Janka Brašića, svakako najpoznatijeg slikara iz Rekovca. Dovoljno je reći da Janko nosi nezvaničnu titulu prvog naivnog slikara u Srbiji jer je naivnim slikarstvom počeo da se bavi još davne 1927. godine, dakle pre nego što je afirmisano naivno slikarstvo Kovačice. Na svojim slikama se trudio da zabeleži događaje i običaje iz seoskog života Levča, istorijske kompozicije, anegdote, pejzaže sela oko Rekovca.

Janko Brašić, Svadba, ulje na platnu

Janko Brašić, Svadba, ulje na platnu

Levačko vinogorje (u rejonu Tri Morave) danas ima 408 hektara vinograda, što je 4 puta manje nego na primer u župskom vinogorju. Međutim, grožđe iz Levča ima dobru reputaciju jer vinarije iz drugih delova Srbije koje imaju potrebu da dokupe kvalitetno grožđe najčešće potraže sirovinu u ovom delu Srbije.

U selu Sekurič koje pripada opštini Rekovac nalazi se vinarija Lastar. Zgrada vinarije i 16 hektara vinograda se nalaze u prirodnom amfiteatru na kom je nekada bilo 40 hektara vinograda sa kojih je Rubin ubirao grožđe. Nešto starih vinograda je još uvek sačuvano i obnovljeno (zasadi rizlinga i pino noara iz 1976. godine). Lastar Pino noar iz 2015. godine sadrži 2/3 grožđa iz tog starog Rubinovog vinograda. Većinski deo vinograda ipak čine mladi zasadi pod internacionalnim sortama vinove loze (rizling, vionje, šardone, sovinjon blan), uključujući i novu parcelu površine 3 hektara zasađenu sa merloom i kaberne franom. Vinarija ima u planu da posadi i nešto od autohtonih sorti, međutim prve analize mikrolokacije ukazuju da prokupac ne bi bio idealno rešenje na toj lokaciji. Vinogradi su izloženi uticaju hladnijih vazdušnih struja sa Juhora i umereno kontinentalnoj klimi, te se baš zbog toga mogu očekivati dobri rezultati sa pino noarom. Ako tražimo paralele, klimatske uslove bismo mogli uporediti sa toplijim južnim delovima Burgundije (Maconnais). Što se tiče zemljišta, preovlađuju smonica i gajnjača sa krečnjačkim elementima, što je najčešći tip zemljišta u Levču. Značaj mikrolokacije se može najbolje razumeti ako ste u prilici da stanete na vrh amfiteatra i osetite vazdušne struje koje neometano struje kroz redove vinograda na padinama amfiteatra. Nezvani gosti koji posete vinograde s vremena na vreme su divlje svinje i srndaći. Pored vinograda na lokaciji Gaj, vinarija Lastar takođe ima u zakupu vinograde manastira Preradovac, površine oko 6 hektara.

Budući izgled vinarije Lastar

Budući izgled vinarije Lastar

Odabrali smo pravi trenutak da posetimo vinograde vinarije Lastar. Jesen je učinila da vinogradi eksplodiraju u stotinama nijansi toplih jesenjih boja. Pogled preko amfiteatra na obližnja brda prosto oduzima dah.

IMG_20171017_131200

IMG_20171017_133115

IMG_20171017_133605

Prva pomisao kada sam ugledao najmoderniju opremu u vinariji mi je bila da sigurno polovina enologa i vinara u Francuskoj može samo da sanja o takvoj opremi. Proizvodni ciklus u vinariji na tri nivoa je organizovan po principu slobodnog pada. Komore za hlađenje grožđa, savremene Boucher prese, Ganimede vinifikatori koji funkcionišu po principu spojenih sudova, podrum sa buradima od 500 litara (mađarski hrast) i barik burad (francuski hrast), degustaciona sala i buduća soba za arhivska vina…Tokom obilaska vinarije, obišli smo i prostoriju u kojoj odležavaju boce penušavca rađenog klasičnom metodom (šardone) iz berbe 2016 u ograničenoj seriji od 2500 boca.

IMG_20171017_140810

IMG_20171017_142009

Obilazak vinarije smo završili u degustacionoj sali.

IMG_20171017_155140

Lastar Riesling 2015 – Te godine je dodatno kupljeno  otprilike 3 tone rizlinga iz vinograda u komšiluku. Nažalost, ovog vina je ostalo samo još par stotina boca i najverovatnije će ostati u arhivi kako bismo videli kako se razvija tokom vremena. Na nosu se već osećaju blage naznake petrolejskih nota, plemenita, elegantna impresija. U ustima vibrantno,  note citrusa, bosiljak, breskva, jabuka.

Lastar Tamjanika 2016 – Iako joj karakter daju prepoznatljive muskatne note, ova tamjanika se ipak ističe svojom svežinom. Na nosu je poletna, lepršava, cvetna uz tragove nota crvene narandže, breskve, matičnjaka… Ali, impresija u ustima se razlikuje od župskih tamjanika, deluje svežije, pretpostavljam da bi to mogao biti rezultat nešto hladnije mikroklime. U završnici fin mineralni trag. Biće zanimljivo pratiti je u narednim godinama da bismo razumeli bolje odlike lokalnog podneblja.

Lastar Chardonnay 2015 – Vino koje je definitivno ostavilo trag na srpskom tržištu u toku 2017. godine. S obzirom da šardonea u Srbiji ima posvuda, uvek se zapitam kako neke nove vinarije planiraju da se probiju na tržištu sa svojim šardoneom  pored svih tih šardonea iz inoksa ili iz drvenih sudova koji već vladaju tržištem. No, vinarija Lastar je pokazala da je to ipak moguće. Sortni šardone, dominantno voćni profil, ne preterano intenzivan. Tropsko voće, mango, dinja, breskva, žute kruške, puterasta nota uz akcentovane note drveta, taman koliko treba. Srednje telo, izbalansirane kiseline. Sočno, jako dopadljivo. I očigledno je to tržište prepoznalo.

Lastar Chardonnay Triangl 2015 – Što duže stoji u čaši, vino se sve više otvara tako da mi prvu impresiju prenaglašenog drveta smenjuje znatno izbalansiraniji odnos aroma koje potiču od odležavanja u drvenim sudovima i sočna, bogata voćnost kojom dominiraju note manga, marakuje, breskve, kruške. Dalje odležavanje će još više izbrusiti ovo vino, smekšati ga. Na nosu vrlo kompleksno, zrela kruška, dinja, mango, žuta jabuka uokvireni notama koje potiču od odležavanja u hrastovim sudovima. U ustima se ističu note ananasa, banane, manga, arome drveta uz puterastu impresiju. Mekana, prijatna završnica.

Lastar Rosé 2016 – (sortni sastav: pino noar, merlo) Moderni roze boje lukovine. Nežni, voćno-cvetni miris osvaja svojom svežinom. Na nosu preovlađuju arome trešnje, jagode, ribizle, crvene pomorandže.U ustima, osvežavajuće note crvenog grejpfruta, trešnje, ribizle. Srednje puno telo. Duga završnica.

Lastar Pinot Noir 2015 – Već u čaši se vidi tipična prozirno crvena boja pino noara, baš ono što vrlo često nedostaje kod vina od ove sorte iz Srbije. Mlado vino, sortno, potentno. Nos naglašeno voćan: arome maline, jagode, višnje upotpunjene diskretnim tonovima vanile, crne čokolade.

IMG_20171017_155104

Vinarija Lastar bez sumnje ima kapacitete i resurse da postane ozbiljan igrač na vinskom tržištu Srbije. Dakle, u budućnosti ih vidim kao vinariju koja će moći tržištu da ponudi ograničene serije vina od srpskog pino noara koje su strpljivo čekale u podrumu vinarije 5-8 godina da bi tek onda izašle pred probranu vinsku publiku (u čemu danas vinarija Aleksandrović nema konkurenciju). Jer vinarija Lastar ima dobru lokaciju vinograda, najsavremeniju opremu u vinariji…Sad im samo treba vremena da vinogradi dostignu zrelost i da pruže vinu dovoljno vremena u boci da pokaže svoj potencijal.

(19.01.2018.)