Internet portal o vinima Srbije

TOKAJSKA VINSKA AUKCIJA

TOKAJSKA VINSKA AUKCIJA

_SCS5432 copy

Do sada najveći broj eksponata se našao u ponudi na šestoj po redu Tokajskoj vinskoj aukciji koja se 21. aprila 2018. godine održala u Londonu i koja je vinskim ljubiteljima i kolekcionarima ponudila vina u vrednosti od 60.000 EUR. Aukcija se održavala u Londonskom vinskom klubu, a prenošena je i uživo preko interneta. Mada su se na aukciji uglavnom našla vina iz mlađih berbi, 5 putonja Tokaji Aszú 1963 je privukao pažnju rekordnom cenom od 450 EUR za jednu bocu.

Trodnevnu manifestaciju organizuje Tokajsko vinsko bratstvo (Confrérie de Tokaj). “Ova godina je bila posebna: berba 2017 je dala vina izuzetnog kvaliteta, broj eksponata na aukciji je premašio sve prethodne rekorde, kao i broj izlagača čija vina su učestvovala na aukciji”, kaže Ištvan Sepši, predsednik Tokajskog vinskog bratstva. Bratstvo će prihod od ove aukcije uložiti u ovu istorijsku vinsku regiju Mađarske, prvenstveno u razvojne projekte koji promovišu turističke potencijale regije.

Na vinskoj aukciji se našla selekcija izuzetnih vina. Među ponuđenim eksponatima ima vina koja se još uvek nalaze u buretu kao i vina koja su već u boci u rasponu od monosortnih furminta i lipolista (Hárslevelű), kasne berbe do slatkog i suvog samorodnog i tokajski asu sa 5 i 6 putonja.

Najneobičniji eksponat na aukciji je bio paket od 12 boca 1963 Tokaji Aszú 5 puttonyos Grand Tokaj koji je prodat po rekordnoj ceni od 5.500 EUR, što čini više od 450 EUR po boci.

_SCS5222 copy

(26.04.2018.)