Internet portal o vinima Srbije

RAZGLEDNICA IZ DISELDORFA – PROWEIN 2018

RAZGLEDNICA IZ DISELDORFA – PROWEIN 2018

IMG_20180319_100149

 

Hm, početak radnog dana sa šampanjcem. Nema puno zanimanja kojima bi se u opisu posla našla i mogućnost da započnete dan sa degustacijom šampanjca. No, u Diseldorfu, na sajmu vina ProWein je i to moguće… Prva stanica je Champagne Lounge, zasebni deo hale na kom su predstavljeni proizvođači šampanjca, kako veliki brendovi tako i mali nezavisni proizvođači. Upravo među tim malim porodičnim vinarijama se mogu pronaći šampanjci sa odličnim odnosom cene i kvaliteta.

Vinarija Piot Sevillano nastavlja dugu tradiciju vinarstva koja seže unazad 10 generacija. Danas vinarija obrađuje 8 hektara vinograda u Vincelles (Marne), na tlu koje je sastavljeno od kombinacije gline i krečnjaka. Sortiment u vinogradima čine 70% Pinot Meunier, 15% Chardonnay i 15% Pinot Noir. Zadovoljstvo je bilo još veće jer su me kroz vinski portfolio ove vinarije proveli upravo vlasnici Kristin i Vinsent. U vinogradu se trude da poštuju principe ekološke proizvodnje: smanjenje intervencija u vinogradu na minimum, nekorišćenje herbicida i insekticida, korišćenje isključivo organskih đubriva, zalivanje kišnicom, očuvanje biodiverziteta, itd.

Champagne Piot Sevillano - Indiscrète 2014 Coteaux Champenois (sortni sastav: 100% Pinot Meunier) Ovo vino demonstrira promenu koju su mladi vinari doneli u Šampanju a tiče se odnosa prema Pinot Meunier-u. Dok se ranije smatralo da on može dati zadovoljavajuće rezultate jedino u kupaži, nova generacija vinara je ipak rešila da izvuče sve mogućnosti ove sorte vinove loze. Ograničena serija od 400 boca. Na nosu dosta intenzivna aromatika, arome žute jabuke, citrusa, vanile. U ustima aromatski profil evoluira, od žute jabuke, kruške, dunje ka začinskim tonovima, prvenstveno nana i bosiljak. U završnici ostaje dug mineralan trag.

IMG_20180319_101543

Champagne Piot Sevillano – Blanc de Blancs Rebelle (sortni sastav: 100% Chardonnay) Struktura u ustima i zaokružena impresija odaju šardone u čaši. Bogato, slojevito vino. Kompleksan aromatski profil: na nosu se ističu perzistentne voćne arome žute dženarike, grejpfruta, citrusa uz suptilne tonove cveta narandže, vanile, korice hleba, putera. Mekana impresija u ustima. U završnici ostaje blag tostiran trag. Prefinjeno!

IMG_20180319_104408

Champagne Piot Sevillano – Provocante (sortni sastav: 100% Pinot Meunier) I opet dolazi na red šampanjac od Pinot Meunier-a. Na nosu se ističu voćne note, prvenstveno kruška viljamovka, breskva, dunja, kajsija. Na nepcima, vino odiše svežinom, mineralnošću. Aromatski profil u ustima je još kompleksniji. Pored nota breskve i kruške, u prvi plan dolaze i bademasti tonovi, korice hleba. U završnici ostaje fin slan trag.

IMG_20180319_104401

Pored malih nezavisnih vinara, ne treba zaobići ni etablirane šampanjske kuće.

Champagne Charles Heidsieck 2006 Brut Millesime – (sortni sastav: 59% Pinot Noir, 41% Chardonnay) Na štandu sam saznao da je godina 2006. u Šampanji bila zahtevna: izuzetno vrelo leto praćeno obilnom kišom tokom avgusta te je postojala opasnost da grožđe neće biti dovoljno zrelo. Na sreću, septembar je doneo sunčano, toplo vreme pa je berba uspešno privedena kraju.  Već se na nosu vidi sva izdašnost berbe 2006. Bogate, slojevite, intenzivne arome vinogradarske breskve, kajsija, mango uz cvetne note i naznake urme. Na nepcima slana impresija u kombinaciji sa lepršavom svilenkastom teksturom. Puterasto, bogato u ustima, u balansu sa živahnim kiselinama. Kad bi ovo vino pričalo jezikom umetnosti, njegovu klasičnu lepotu bi najbolje opisale skulpture Stare Grčke.

IMG_20180319_112117

 

Champagne Charles Heidsieck “Blanc des Millénaires” 2004  – Kad sam probao ovo vino, pomislio sam šta ima smisla probati posle njega. Veliko vino koje poseduje sve: i patinu, koncentraciju kakvu biste inače našli kod vina iz Burgundije, i harmoničnost, i mineralnost, i intenzivnost aroma. Vinifikacija se radi isključivo u sudovima od inoksa. Zavodljive arome na nosu, izuzetno razvijene i kompleksne: limun, cvet jabuke, puteraste note, bademi, svež list duvana, pečena kafa. U ustima kompaktno, slojevito, uzbudljivo… Bogate arome citrusa, putera, pečene jabuke, suve smokve, trešnje, belih tartufa. U završnici ostaje trag badema i orašastih nota. Najbolje vino koje sam do sada probao na ovogodišnjem ProWein-u.

IMG_20180319_112736

 

Potom je dobro došla pauza. A onda, nazad na Balkan. Prešao sam na štand Grčke.

Deka X 2009 – Oenogenesis – (sortni sastav: 50% merlo, 50% ksinomavro) Vino je odležavalo 18 meseci u hrastovim sudovima. Ksinomavro definitivno mogu svrstati u jednu od mojih omiljenih sorti vinove loze. Toliko karakterna sorta, da se u svakoj kupaži jasno može prepoznati njen identitet. Na nosu se izdvajaju začinske note sladića, anisa, cimeta uz podlogu koju čine arome suvih smokvi, kože, sušenog paradajza, hrasta. Na nepcima, dosta tanina, zrelih, mekanih. Kompleksan aromatski profil: višnja, šljiva, lešnik, sušeni paradajz, crna maslina, vanila. U završnici ostaje dug intenzivan trag sušenog voća.

IMG_20180318_180822

Verdone Offida Pecorino 2016 – Tenuta Seghetti Panichi – (sortni sastav: 100% Pekorino) Ovaj primerak pekorina mi je baš prijao. Ova aromatična sorta koja se može naći u vinogradima u regijama Marke i Abruco stiče sve veću popularnost i van granica Italije. Nos je prepoznatljiv, aromatičan, note tropskog voća, banane, citrusa, cveta pomorandže. U ustima mekano, izbalansirano uprkos vibrantnim kiselinama. Na nepcima se izdvajaju arome cveta zove, tropskog voća, zelene jabuke, ananasa uz blagu mineralnost.

IMG_20180319_165126

I dok se zavesa polako spušta na ovogodišnji ProWein, moja beležnica ostaje puna novootkrivenih vinskih bisera… Nastavićemo sledeće godine… Vidimo se na ProWein 2019.

(27.04.2018.)