Internet portal o vinima Srbije

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2018 – USPEŠNA KINESKA PREMIJERA

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2018 – USPEŠNA KINESKA PREMIJERA

 Concours mondial 2

Ove godine, Peking je po prvi put bio domaćin jednog od najvećih svetskih vinskih takmičenja Concours Mondial de Bruxelles. Time je Kina pokazala da ima ozbiljne ambicije na globalnom tržištu vina.  Više od 300 internacionalnih vinskih sudija je imalo priliku da se bliže upozna sa razvojem kineske vinske scene a ujedno i pronađe najbolja vina među više od 9.000 uzoraka koji su pristigli na takmičenje i nagradi ih srebrnom, zlatnom ili velikom zlatnom medaljom.

Ove godine, vina iz 39 država su osvojila neku od medalja na takmičenju. Među 10 najnagrađivanijih država su: Francuska, Španija, Italija, Portugal, Kina, Čile, Južnoafrička republika, Grčka, Švajcarska i Bugarska.

cmb-infographie-top-10-medals-2018-1024x1012

Zanimljivo je da pogledamo rezultate zemlje domaćina. Vina iz Kine su ukupno osvojila 131 nagradu (5 velikih zlata, 46 zlatnih medalja, 80 srebrnih). Nagrađena vina potiču iz vinarija iz regija Ningxia, Xinjiang, Hebei, Shandong i Beijing (Peking). Najviše nagrade su osvojila kineska vina proizvedena od internacionalnih sorti vinove loze: kaberne sovinjon, merlo, šardone i marselan. Marselan iz regije Xinjiang je takođe dobio nagradu Revelation Award China 2018 kao vino koje je najviše privuklo pažnju ocenjivača svojim kvalitetom.

Ove godine se 14 država na takmičenju ovenčalo velikim zlatom. Prva po broju osvojenih velikih zlatnih medalja za svoja vina je Francuska, dok je interesantno da napomenemo da su se među dobitnicima našla i vina iz dve balkanske države: Bugarske i Grčke.

Ako posmatramo cenovni rang vina koja su učestvovala na takmičenju, 55% vina ima ex-cellar cenu ispod 9 EUR. Nagrađena vina u kategoriji iznad 50 EUR potiču iz Kine (12 medalja), Španije, Portugala i Francuske.

Što se tiče noviteta, ove godine su po prvi put na takmičenju učestvovala vina iz Albanije i Kazahstana, čime  se vinska porodica Concours Mondial-a dalje širi, samim tim opravdavajući neformalni naziv takmičenja “Ujedinjene nacije dobrih vina” .

Sledeće godine, Concours Mondial de Bruxelles nakon 25 godina se po prvi put seli u Švajcarsku, u grad Aigle. Takmičenje će se održati u periodu od 2. do 5. maja 2019. godine.

Concours mondial 2

 (31.05.2018.)