Internet portal o vinima Srbije

SALON PROKUPCA KAO OGLEDALO

SALON PROKUPCA KAO OGLEDALO

5

Tek što su se spustile zavese na još jedan međunarodni Dan prokupca, želim da se osvrnem na ovogodišnji Salon prokupca koji se održao 14. oktobra 2018. godine u restoranu City Garden u samom centru Beograda. Međunarodni Dan prokupca je i ove godine poslao u svet jednu pozitivnu sliku Srbije i potvrdio status prokupca među ljubiteljima vina.

Salon prokupca je već postao mesto gde se  okupljaju sve najznačajnije srpske vinarije koje proizvode vina od prokupca pa se na jednom mestu mogu probati izložena vina i uporediti stilovi, berbe, filozofija vinara.

Prokupac nudi za svakog po nešto. Da li volite čist prokupac ili u kupaži sa nekom drugom sortom? Da li želite elegantan stil poput pino noara ili nešto robusniji stil čvršćih tanina? Da li želite prokupac iz inoksa ili prokupac koji je odležavao u hrastu? Od izbora sudova zavisi i koliko će prokupac primiti karakter drveta: od barika do velikih bačvi od 2.000 litara. A da ne pominjemo i izbor roze vina pa i beli prokupac. Izbor je vaš, a Salon prokupca je pokazao da među svim tim prokupcima možete pronaći odlična vina.

salon prokupca

Većina posetilaca je sa ovogodišnjeg salona otišla sa zadovoljnim osmehom na licu. Već su počeli da izlaze na tržište prokupci iz 2017. godine, a sudeći po dosadašnjim uzorcima, smeši nam se odlična godina za prokupac i vina iz 2017. godine će po svoj prilici moći da stanu rame uz rame sa vinima iz 2011. godine. Apsolutno nećete naći nijednog vinara sa Salona prokupca koji nije zadovoljan prokupcem iz 2017. godine. Dakle, neka vam ovo bude važna preporuka kad budete birali u prodavnici vino.

Drugi zaključak je da drvo polako ali sigurno gubi bitku sa prokupcem. U vinima izloženim ove godine, drvo svedeno na meru koliko treba, pa čak i kod vinarija koje su ranije potencirale stilski taj prepoznatljiv naglašeni udar aromatike koja potiče od odležavanja u hrastu. Vinari su definitivno razumeli prokupac i pronašli pravi odnos drveta i voćnosti. Vinarija Antić iz Orahovca se čak opredelila da na tržištu predstavi prokupac iz inoksa, dakle čista ekspresija voća.

Vinarija Jelić iz Valjeva je prvi put nastupila na Salonu prokupca. Među posetiocima je Kameničanka (prokupac) iz 2012. godine bila jedno od vina o kojima se šaputalo i komentarisalo da ga svakako treba probati. Pored kompleksnosti i fine patine koju je ovo vino dobilo odležavanjem,  među kvalitetima mu najčešće ističu mineralnost. A ekskluzivno je predstavljena i Kameničanka iz berbe 2013. Definitivno vino koje pokazuje još bogatiji aromatski profil. Međutim, tanini još uvek jaki, oblažu usta pa mu treba dati još vremena da odleži. Takvi tanini i odlične kiseline mu garantuju dugovečnost pa nećete pogrešiti ako odložite poneku bocu u vaš vinski podrum i sačekate…

Kad pričamo o odležalim prokupcima, vinarija Budimir je izložila Prokupac Boje Lila iz 2011. godine. Boja lila iz 2009. godine je meni jedno od omiljenih srpskih vina, tako da nema straha da vino iz berbe 2011. godine neće biti dosledan naslednik.

Vinarija Temet iz Jagodine je poslednjih godina oscilirala sa kvalitetom prokupca pod etiketom Tri Morave Crveno, naročito po pitanju obuzdavanja taninske strukture prokupca… Vino iz berbe 2016 ih vraća u igru na sad već formiranom tržištu prokupaca. I to ne samo u Srbiji. Tri Morave Crveno je pronašlo svoj put i izvan granica Srbije pa afirmiše prokupac i u Belgiji, Holandiji, itd…

Radovan Đorđević je visoko podigao lestvicu i sad nema nazad. Radovan 100% iz župske vinarije Čokot ostaje jedno od najboljih vina izloženih na ovogodišnjem salonu. A kao iznenađenje je stigla i radna verzija kupaže 80% prokupca i 20% peti verdoa.

Prokupac iz berbe 2016 vinarije Ivanović… Čini mi se da će ovo vino nadmašiti legendarni Ivanovićev prokupac iz 2011. godine…Toliko mekanosti, topline, voćnosti u vinu koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim dok ga pijete. Ali ujedno i preporuka da se kupi poneka boca i čuva narednih 10 godina jer će biti sve bolje…ako možete da izdržite. (I jedna anegdota: Dok sam nedavno obilazio vinograde po Župi, nenajavljeno sam stigao i do vinograda vinarije Ivanović na Varini. Dok sam fotografisao vinograd, po glavi mi se motala misao da bi me neko mogao upucati misleći da sam krenuo u krađu grožđa. Na Salonu prokupca sam ipak utvrdio da posao vinskog novinara nije toliko opasan, pošto su Ivanovići retka kuća u Župi koja nema lovačku pušku. Ipak su vinari miroljubiva fela).

Vinarija Milosavljević je svojim Vila Vina Prokupcem potvrdila da potrošači prepoznaju i vrednuju iskren pristup u vinogradu i podrumu i ekološki pristup u vinogradu.

Novo lice Župe ili mlade vinarije u usponu.. Yotta, Živković, Milanov podrum i premijerno Vujić…Mlade snage koje su od same pojave na vinskoj sceni ušle među već etablirane proizvođače vina od prokupca. Definitivno, Yotta i Živković su prošle godine bili veliko otkriće Salona prokupca, što nije ostalo neprimećeno jer su se našli i u izboru najboljih 10 vina od prokupca na vebsajtu Džensis Robinson. Yotta je na Salonu prokupca ove godine predstavila svoj Prokupac iz 2016. godine. Odlični tanini, kiseline koje vinu daju svežinu u kombinaciji sa obiljem crvenog voća, višnje u aromatskom profilu. S druge strane, prokupac iz vinarije Živković je još dobio na kompleksnosti aroma. U ustima je vino još uvek dominantno voćno, sočno, no vino je sazrelo i razvilo bogate začinske note koje prosto oduzimaju dah. Upravo ono po čemu je prepoznatljiv Prokupac iz vinarije Virtus iz mlavskog rejona.

Milanov podrum i dalje ostaje jedina vinarija u Srbiji koja proizvodi belo vino od prokupca. Takvo vino je potpuna nepoznanica i prošle godine niko nije mogao da proceni da li će to vino imati potencijal za neko odležavanje. Ove godine, vino deluje sasvim drugačije. Sazrelo je, dobilo mekanu puterastu impresiju, citrusno voće, crvena pomorandža su se smirili a u prvi plan su došle arome žutog koštičavog voća: breskve, žute jabuke… Ni trunke oksidacije… Dokaz koliko još treba da upoznamo sve potencijale prokupca.

Premijera na Salonu prokupca je bio i nastup vinarije Vujić iz Župe. Gmitar, mlad prokupac iz 2017. godine, vinograd star 110 godina. Vlasnik vinarije je opredeljen da pravi prirodna vina, sa što manje intervencija. Segment u kom već caruje Kosta Botunjac. Sveti Gral iz 2016. godine je oko štanda vinarije Botunjac tokom čitavog trajanja salona privlačio brojne ljubitelje. Ohrabruje što mladi vinari unose novu energiju i puno entuzijazma.

Vinarija Grabak iz Vrnjačke banje je takođe napravila veliki kvalitativni skok ako uporedimo prokupac iz 2016. i 2017. godine. Dakle, upravo jedan od primera koji ilustruje kvalitet grožđa iz 2017. godine.

Toplica je nastupila u punom sastavu. Vinarije Doja i Toplički vinogradi su predstavili svoje perjanice koje su dobro poznate na tržištu: prokupac internacionalnog stila ogrnut u arome koje potiču od odležavanja u hrastu, slatke začine, kakao, vanilu.

A za sve koji više vole prokupce koji teže eleganciji, stilu pino noara, prvi izbor su Baš prokupac iz podruma Janko ili Zmajeviti iz vinarije Despotika.

7

Fotografije: N. Kostić

(18.10.2018.)