Internet portal o vinima Srbije

VINOPEDIA TOP 10 U 2018. GODINI

VINOPEDIA TOP 10 U 2018. GODINI

glass-of-wine-1463665583Teh

Decembar je tradicionalno period kad svodimo račune, zbrajamo uspešne i manje uspešne događaje koji su obeležili godinu za nama. Vinopedia svake godine izdvaja događaje na srpskoj vinskoj sceni koji su po našem mišljenju obeležili proteklu godinu, te samim tim stvaramo vinski letopis Srbije i čuvamo od zaborava momente koji svedoče o razvoju srpske vinske scene.

Stoga, u produžetku ćete naći naš izbor najznačajnijih događaja iz 2018. godine. Redosled nije određen po važnosti događaja jer su svi oni podjednako važni za srpsku vinsku scenu.

1. Udruženje somelijera Srbije SERSA je u novembru pionirski realizovalo poduhvat pod imenom Balkan Sommelier Challenge. Takmičenje za izbor najboljeg somelijera balkanskog poluostrva je okupilo takmičare iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Grčke, Turske i sa Kipra. Time su na najbolji način u svet otišle scene iz Srbije i pokazale da pored kvalitetnih vina, Srbija može da se podiči i visokim standardima u somelijerskim redovima. A još veću radost je donela vest da je Vuk Vuletić, somelijer iz Beograda osvojio titulu Najboljeg somelijera Balkana.

2. Već nekoliko godina Srbiju prati “prokletstvo srebrne medalje” na međunarodnom takmičenju Decanter World Wine Awards. Ove godine, napokon, vinarija Zvonko Bogdan je sa svojim vinom Cuvée No.1 iz 2016. godine osvojila zlatnu medalju i nadam se da će u narednim godinama još više naših vinarija krenuti tim istim zlatnim stazama.

3. Srpske vinarije su ove godine krenule u intenzivnije nastupe na tržištima izvan Srbije. Do sada su ti nastupi uglavnom bili stidljivi i sporadični i rezultat individualnih napora ili kontakata. Ove godine, pomenimo da su srpske vinarije imale svoje štandove i prikazale svoja vina na najvećem i najznačajnijem evropskom sajmu vina ProWein u Diseldorfu i na sajmu Vinitech u Bordou. A srpska vina su se mogla probati i tokom nastupa naših vinarija na Beogradskom salonu vina u Beču. Ljubitelji prirodnih vina su mogli pronaći srpska prirodna vina iz vinarija Bikicki i Maurer u Beču na festivalu Orange Wine Fair.

4. Godinu je takođe obeležila prava ekspanzija vinskih prodavnica i barova, što istovremeno potvrđuje i da vinska kultura u Srbiji i zainteresovanost potrošača za vina  nastavljaju da rastu. Tokom 2018. godine, u svim delovima Beograda niču nove vinoteke i vinski barovi. Vinoteka u Savamali, D’Wine Shack na Dorćolu, Wine Corner na Novom BeograduVinoteka Cerpromet je otvorila još jednu prodavnicu u Beogradu, ovog puta u Savamali. Vinoteka Vine & Pleasure je proširila svoje kapacitete i otvorila savremeno opremljenu degustacionu salu.  I znatno manji gradovi kao što su Kraljevo ili Valjevo sada imaju svoje vinoteke. Vinski trgovci najspremnije reaguju na svako pomeranje na srpskom vinskom tržištu i zaslužuju pohvalu.

5.  Nakon 10 godina u Novom Sadu, Dan portugizera svatovca koji se održava svake godine trećeg četvrtka u novembru je započeo novu fazu svog razvoja sa još više energije u srcu Fruške gore u Irigu. Vinarija Mačkov podrum sa još više entuzijazma promoviše obnovljenu tradiciju Fruške gore dok vinoljupci u novembru sa nestrpljenjem čekaju dolazak mladog vina od portugizera.

6. Župske vinarije sve više eksperimentišu sa vinima od tamjanike. Već neko vreme nas vinari navikavaju na kompleksnije tamjanike, fermentisale i/ili odležavale u drvenim sudovima… Vinarije Minić, Ivanović, Čokot… Od ove godine im se pridružila i vinarija Yotta iz Župe sa svojim vinom Hysteresis 2017 (sur lie, fermentacija i odležavanje 9 meseci u drvenim sudovima).

7. Ovu godinu ćemo nažalost pamtiti i po katastrofalnom gradu koji je prošao Šumadijom i naneo ogromne štete vinogradima u atarima sela Vinča, Lipovac, zatim na području Velike Plane, Smederevske Palanke, Oplenca…

8. Novi Sad je dobio svoj pravi vinski salon. U hotelu Park je u aprilu po prvi put održan Novosadski salon vina i time su i ljubitelji vina iz Novog Sada dobili profesionalni sajam vina na kom se mogu upoznati sa vinskom ponudom srpskih i regionalnih vinarija. Još jedan doprinos decentralizaciji vinske scene i širenju vinske kulture izvan Beograda.

9. Lokalne sorte vinove loze u Srbiji su u punom zamahu. Na sve strane se podižu novi zasadi, a među njima ima i morave, i prokupca, tamjanike, probusa, panonije, začinka…Po prvi put, vratila se bagrina bukovska pod komercijalnom etiketom vinarije Matalj. 

10. Merlo se izborio za svoj status. Mogu se naći odlični primerci širom Srbije, u skoro svim vinskim rejonima. Popularnost mu raste među lokalnom publikom pa možemo reći i da je izašao iz senke kaberne sovinjona.

(09.12.2018)