Rejoni

Rejoni / 01/22/2019 / 1443

KNJAŽEVAC

Knjaževački rejon je okružen sa svih strana planinama na prostoru gornjeg toka reke Timok, na teritoriji gradova Zaječar, Bor, Boljevac i Knjaževac. Sastoji se od 4 vinogorja: borsko, boljevačko,zaječarsko i potrkanjsko, pri čemu je najveće vinogorje zaječarsko.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u knjaževačkom rejonu ima 1076 hektara vinograda. Vinogradi se prostiru na nadmorskim visinama od 220 do 400 metara, na umereno strmim do blagim nagibima terena.

Zemljište: Preovlađujući tip zemljišta je smonica, a zastupljeni su u manjoj meri i gajnjača i drugi tipovi tla.

Moderirajući faktor koji utiče na mikroklimu su planine koje okružuju rejon: Deli Jovan (1141m), Crni Vrh (1043m), Malinik (1158m), Rtanj (1565m), Tupižnica (1160m), Tresibaba (787m).

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 6.473 gazdinstava poseduju vinograde. Najveći broj vinograda se nalazi u opštini Zaječar.

Sortiment: rajnski rizling, kaberne sovinjon, italijanski rizling, šardone, pino noar, sovinjon blan, merlo, muskat hamburg, vranac

Zanimljivosti:

- Slavu knjaževačkog rejona je decenijama širio poljoprivredni kombinat Džervin. Bogdan Aranđelović je davne 1922. godine posedovao 4,5 hektara vinograda. Zato je svog najstarijeg unuka Radula Bogdanovića poslao da se školuje u vinarskoj školi u Bukovu kod Negotina. Nakon završetka školovanja, Radul je predložio da se napravi vinogradarsko-voćarska zadruga kako bi se povećali proizvodni kapaciteti. Ubrzo su Bogdan i još 5 bogatih Knjaževčana uložili deo neophodnog novca, a nekoliko stotina malih akcionara iz Knjaževca i okolnih sela su uložili ostatak te je voćarsko-vinogradarska zadruga osnovana 27. marta 1927. godine. Već 1929. godine su prvu berbu obavili pod nadzorom jednog penzionisanog nemačkog enologa iz Vršca i Radula Bogdanovića. A onda je krenuo vrtoglav razvoj vinarstva na prostoru Knjaževca. Ovako počinje priča o Džervinu na osnovu usmenih kazivanja Radulovih potomaka... Posle Drugog svetskog rata je Podrum proširen, a privatna vinarska zadruga Džervin je prešla u državno vlasništvo. Radul Bogdanović je potom radio kao tehnolog u Tunisu, Navipu, Strumici i Velesu. 1960. godine, vinogradarsko-voćarska zadruga se spojila sa poljoprivrednim dobrom Timok i tako je formiran Zadružni podrum Džervin. Sam naziv Džervin govori čime se poljoprivredni kombinat bavio (DŽE= džemovi, R=rakije,VIN=vino). Tokom 90-tih godina XX veka, nastupili su mračni dani Džervina. Dolazi do pada proizvodnje i neuspešnih pokušaja da se očuva nekadašnji kapacitet. Neuspele privatizacije u prvoj deceniji XXI veka su dovele do daljeg urušavanja potencijala Džervina. Konačno, 2013. godine, sadašnji vlasnici preuzimaju kormilo nad Džervinom i kreću u postepenu revitalizaciju voćarske i vinogradarske proizvodnje.

-Knjaževački rejon je najistočnije područje na kom se gaji mediteranska sorta vranac.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade