Rejoni

Rejoni / 01/23/2019 / 1291

NIŠ

Niški rejon obuhvata područje u donjem slivu reka Nišave i Južne Morave. Sastoji se od 6 vinogorja: sokobanjsko, aleksinačko, žitkovačko, čegarsko, kutinsko i svrljiško, pri čemu je najveće čegarsko.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u niškom rejonu ima 1312 hektara vinograda, pri čemu su najveće površino pod vinogradima na teritoriji opštine Niš. Vinogradi se prostiru na nadmorskim visinama od 200 do 450 metara, na umereno strmim do blagim nagibima terena. U čegarskom i svrljiškom rejonu se mogu naći i vinogradi na strmim padinama brda.

Zemljište: Preovlađujući tip zemljišta je smonica, a zastupljeni su i aluvijalno tlo i gajnjača, dok su u manjoj meri zastupljeni i drugi tipovi tla.

Moderirajući faktor koji utiče na mikroklimu su venci i padine karpatskih i rodopskih planina: Ozren (1178m), Svrljiške planine (1334m), Suva planina (1810m), Jastrebac (1491m). Tople vazdušne struje sa Mediterana prodiru sa juga kroz Nišku i Moravsku kotlinu.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 8.415 gazdinstava poseduju vinograde. Najveći broj vinograda se nalazi u opštini Niš.

Sortiment: merlo, prokupac, kaberne sovinjon, sovinjon blan, župljanka, italijanski rizling, plovdina




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade