Rejoni

Rejoni / 01/23/2019 / 1031

NIŠAVA

Nišavski rejon se prostire u kotlini reke Nišave. Rejon Nišava se sastoji od tri vinogorja: belopalanačko, pirotsko i babušničko.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u rejonu Nišava ima 471 ha vinograda, pri čemu su najveće površine pod vinogradima u pirotskom vinogorju.

Vinogradi se prostiru na nadmorskoj visini od 320 do 550 metara, na strmim, umereno strmim i blagim nagibima terena. U pogledu ekspozicije vinograda, preovlađuju južna i jugoistočna ekspozicija.

Zemljište: Najčešći tipovi zemljišta u rejonu Nišava su vertisol i fluvisol, a u manjoj meri se mogu naći i ostali tipovi zemljišta (les, eutrični kambisol, litosol, sirozem, itd.)

Moderirajući faktori koji utiču na lokalnu klimu su Balkanske planine (Svrljiške planine, Vidlič, Vlaška planina, Suva planina) koje sa svih strana okružuju rejon i reka Nišava.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 3.598 gazdinstava poseduje vinograde. Najveći broj vinograda se nalazi u okolini Pirota.

Sortiment: vranac, prokupac, plovdina, muskat hamburg, merlo, kaberne sovinjon, šardone, sovinjon blan, italijanski rizling, smederevka




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade