Rejoni

Rejoni / 01/23/2019 / 1234

SEVERNA METOHIJA

Severnometohijski rejon se nalazi u severozapadnom delu Metohije, na teritoriji opština Istok, Peć i Klina. Sastoji se od dva vinogorja: pećkog i istočkog.

Zemljište: Preovlađujući tip zemljišta u ovom rejonu je aluvijalno tlo, a u manjoj meri su zastupljena i glinovita tla, smonica, gajnjača, humusno-silikatno tlo, itd.

Vinogradi se prostiru na nadmorskoj visini do 500 metara, na umereno strmim do blagim terenima.

Sa severozapadne strane, rejon je okružen lancem Prokletija (planina Žljeb 2.365m). Od rečnih tokova najveća je reka Beli Drim koja izvire ispod Žljeba i protiče duž čitavog rejona.

Zanimljivosti:

- Teritorija Kosova i Metohije je specifična jer je lokalno albansko stanovništvo 2008. godine proglasilo nezavisnost i svim silama se trudi da ova regija stekne što više obeležja države. S druge strane, Republika Srbija ne prihvata tu nezavisnost koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, već ga smatra autonomnom pokrajinom u okviru Srbije. Dakle, za lokalne Srbe, Kosovo i Metohija je i dalje deo Srbije, a za lokalne Albance je Kosovo samostalna republika. Kao posledica toga, vinsku industriju Kosova regulišu dva zakona: Zakon o vinu Republike Srbije koji definiše dva vinska rejona (severnometohijski i južnometohijski) i Zakon o vinu Kosova koji su doneli lokalni Albanci i koji takođe definiše dva vinska rejona (region Dugađina i region Kosovska ravnica). Srbi sa Kosova su uskladili svoju proizvodnju vina sa srpskim zakonima, dok su albanske vinarije uskladile proizvodnju sa kosovskim zakonom.

- 1988. godine, na prostoru Kosova i Metohije se nalazilo 9.000 hektara vinograda.  Trenutne površine pod vinogradima na Kosovu i Metohiji iznose 3.220 hektara.

- Od belih sorti vinove loze, na Kosovu i Metohiji su najzastupljenije: smederevka (45% odnosno 358 hektara), italijanski rizling (28% odnosno 218 hektara), šardone (13% odnosno 106 hektara), rajnski rizling (6% odnosno 48 hektara), župljanka (3% odnosno 26 hektara).

- Od crnih sorti, na Kosovu i Metohiji su najzastupljenije: vranac (26% odnosno 447 hektara), prokupac (25% odnosno 401 hektar), game (18% odnosno 289 hektara), pino noar (11% odnosno 112 hektara).

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade