Rejoni

Rejoni / 01/22/2019 / 1457

SUBOTICA

Subotički rejon obuhvata peskovite terene subotičko-horgoške peščare uz granicu sa Mađarskom. Subotica se sastoji od 3 vinogorja: riđičko, palićko i horgoško, pri čemu je najveće palićko vinogorje.

Riđičko vinogorje se sastoji od 3 oaze: Bački breg, Rastina i Riđica. Palićko vinogorje se nalazi u centralnom delu rejona na peskovitim terenima oko Subotice i Palića, dok se horgoško vinogorje nalazi u istočnom delu rejona na peskovitim terenima oko Horgoša.

Na osnovu podataka iz 2012. godine, u subotičkom rejonu ima 312 hektara vinograda, pri čemu se najveće površine pod vinogradima nalaze na teritoriji opštine Subotica. Vinogradi se prostiru u ravnici, na nadmorskoj visini od 80 do 130 metara.

Zemljište: Preovlađujući tipovi zemljišta su crnica i peskovito tlo.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 447 gazdinstava poseduju vinograde. Najveći broj vinogradara se nalazi u opštini Subotica.

Sortiment: sovinjon blan, merlo, šardone, rajnski rizling, kaberne sovinjon, pino griđo, kadarka, kevedinka, italijanski rizling, bakator, ezerjo, sremska zelenika, manconi, medenac beli

 

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SEVERNA METOHIJA PROČITAJ VIŠE


KNJAŽEVAC PROČITAJ VIŠE


ŠUMADIJA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade