Aktuelno

Aktuelno / 11/23/2020 / 1051

BOGATSTVO ISTORIJE I AUTOHTONIH SORTI VINOVE LOZE U ITALIJI

Kada su, u osmom veku pre nove ere, stari Grci prvi put zakoračili na tlo južne Italije, nazvali su je Enotrijom ili "zemljom vina". Istorija vinarstva u Italiji starija je i od Rimskog carstva i u ovoj zemlji postoje tragovi bavljenja vinarstvom koji sežu četiri milenijuma u prošlost.

Vino se u kontinuitetu pravilo od doba Rimljana, preko srednjeg veka do renesanse, kada su bogati plemići i trgovci pretvorili dobro vino u statusni simbol, i do modernog doba koje je donelo ogromne promene.U devetnaestom veku su unapređeni načini flaširanja i transporta rasuli slavu italijanskog vina širom sveta, koji je otkrio i zavoleo imena kao što su barolo, kjanti i marsala.

Dvadeset, po vinskim filozofijama vrlo različitih italijanskih regiona, 1861. godine su postali deo jedinstvene države koja je počela da razvija svoj osobeni vinski identitet. Taj razvoj je naglo prekinut pojavom filoksere koja je gotovo uništila vinarstvo u čitavoj Evropi. 

Šezdesetih godina prošlog veka nastupila je velika vinska obnova. Uspostavljeni su propisi sa ciljem očuvanja istorijskog vinskog nasleđa i garantovanja kvaliteta i porekla grožđa i vina. Danas Italija ima 334 DOC i 74 DOCG apelacija koje pokrivaju ogroman spektar klimatskih uslova, sorti i stilova vinarstva - što možda čini i najveću raznovrsnost na planeti.

Vino bogova, careva i aristokratije u drevnom Rimu

Brojni izvori nam svedoče da su stari Rimljani imali visoko razvijenu vinsku kulturu i da su naročito cenili ekstraktivna, puna, snažna vina koja su mogla dugo da odležavaju. Pretpostavlja se da su vino pravili od prosušenih bobica grožđa. Svakako, najčuvenije vino još iz vremena Rimljana je falernsko vino iz okoline Napulja. Prva zabeležena vrhunska berba u istoriji je mitska 121. godina pre nove ere, kada je, pišu istoričari, proizvedeno falernsko vino izvanrednog kvaliteta, u kome su pripadnici rimske elite uživali decenijama.

 Na zidovima jedne sačuvane krčme u Pompeji je ostalo zabeleženo: "Za jedan as (prim. novčana jedinica), možeš popiti vino. Za dva asa, možeš popiti najbolje vino, ali za četiri asa možeš popiti falernsko vino."

Identitet vinskih regija Italije

Od severa Italije i regija Veneto, Frijuli,Lombardija, preko Toskane i njenog neverovatnog spoja istorije i vrhunskog vinarstva, do vrelog juga gde se u regijama Bazilikata, Pulja, Kalabrija i Sicilija prave temperamentna vina sa dahom Mediterana, tradicija brižljivog čuvanja lokalnih vinskih identiteta održava se bez prestanka.

Rezultat ovog pregnuća starog više milenijuma su vina koja su u sebi sabrala veštinu Italijana i njihovu strast prema lepoti, potom geografsku poziciju i klimu bez premca, i nevidljivi "faktor X" koji vina iz ove zemlje čine vedrim, poletnim i nepogrešivo prepoznatljivim u svim svojim izdanjima.

____________________________________________________

Ovaj tekst je deo promotivne online kampanje o italijanskim vinima,  u okviru V Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji,  u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA,  u saradnji sa Ambasadom Italije.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade