Događaji

Događaji / 05/28/2021 / 933

DANI TAMJANIKE U BEOGRADU

Sa željom da se promoviše ova domaća sorta, ali i srpske vinarije koje proizvode vino prepoznatljivih muskatnih aroma, u organizaciji tima Lady of Wine od 28. do 30. maja 2021. godine održaće se Dani srpske tamjanike u okviru kojih su planirane radionice i degustacije vina od ove sorte.

Prvi dan manifestacije otvoriće profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Slavica Todić.

Za ljubitelje vina centralni događaj je „Veče tamjanike“, u subotu 29. maja od 17 do 22 časa na Ušću u Beogradu, na Event centruKopernikus, preko puta Muzeja savremene umetnosti.

Ove večeri biće predstavljene tamjanike iz svih krajeva Srbije,od Župe kojoj se i pripisuje očuvanje  srpske tamjanike uprkos brojnim nedaćama, preko Vranja, Centralne Srbije, Negotinske krajine, do Južnog Banata. Svoje mesto imaće bela tamjanika, ali i crna koja se proizvodi u Negotinskoj krajini, gde je zahvaljujući monasima u manastiru Bukovo uspela da se sačuva od zaborava.

Drugog dana manifestacije biće predstavljen i novi sektor vinarija koji je počeo sa radom u okviru Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije.

Tamjanika je jedna od domaćih sorti koja svakako sa sobom nosi potencijal za pozicioniranje vinske Srbije u svetu jer se dopada na prvi gutljaj. 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade