Događaji

Događaji / 06/11/2021 / 869

FOTO PRIČA: BIWC 2021 - DRUGI DAN

Drugi dan vinskog takmičenja BIWC počinje u dobrom raspoloženju. Radujemo se što dan počinjemo sa belim vinima od balkanskih sorti kao što su grasa de kotnari, smederevka, župljanka. Vina napravljena od autohtonih sorti nisu po kvalitetu ispod vina napravljenih od internacionalnih sorti vinove loze. Polako, pred nama se nižu i turske autohtone sorte, zatim vranci iz Severne Makedonije, Bosne i Crne Gore, pa onda internacionalne sorte iz Bugarske... Tokom tri dana ocenjivanja, sudije će oceniti skoro 1000 uzoraka vina iz svih država Balkana.

Kratak predah posle ocenjivanja, a onda krećemo prema vinariji Chateau Sopot gde nas očekuje i ručak. A ima li lepšeg mesta za ručak nego na terasi vinarije i restorana sa koje puca pogled na vinograde na nadmorskoj visini od 220 metara uz neprekidno duvanje vetra povardarca koji donosi svežinu tokom vrelih letnjih dana. Na jelovniku su se našli biseri makedonske kuhinje kao što su na primer veleska pastrmajlija i ohridska pastrmka. A uz njih smo mogli probati vranac i šardone odležavao u francuskom hrastu. A najbolji pratilac dezertu je makedonska  poluslatka tamjanika pod etiketom Temjanika Desire 2019.

Potom nastavljamo put i stižemo do vinarije Lazar. Ova vinarija ruši stereotipe po pitanju belih vina iz Severne Makedonije. Graševina koju smo probali po svojim osobinama više liči na graševine/grašce sa severa Hrvatske i Srbije nego na bela vina sa toplog juga kojim često nedostaje svežine a imaju visoke alkohole. Hrskava svežina, perzistentna impresija na nepcima, slojevita aromatika. U vinariji Lazar smo mogli da probamo i ice wine (kupaža rizlinga, sovinjon blana i semijona).

Na seoskim putevima u unutrašnjosti Severne Makedonije nije lako ni navigaciji da se snađe, tako da smo uz malo neplaniranog lutanja stigli do vinarije Popov. U vinariji smo mogli da uporedimo vina sa dve mikrolokacije: Vršnik i Smolnik. Svakako Vršnik ima veliki potencijal zahvaljujući peskovitijem zemljištu, nadmorskoj visini od 300 metara. A to potvrđuju i Pinot Gris i Syrah koje smo probali u vinariji.

Dok mrak već pada na tikveško vinogorje, stižemo u vinariju Tikveš gde imamo priliku da u okviru svečane večere isprobamo vrhunsku savremenu gastronomiju Severne Makedonije uparenu sa dobro poznatim vinima iz vinarije Tikveš.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade