Događaji

Događaji / 06/08/2021 / 918

FOTO PRIČA: BIWC 2021 - PRVI DAN

"Posvetite svakom vinu dovoljno vremena. Nemojte da dozvolite da vam promakne neko odlično vino. Ovo nije takmičenje na kom vina učestvuju u trci sa vremenom. Slobodno se vratite pa degustirajte ponovo jer će se na taj način izdvojiti ono najbolje što Balkan ima! - odjekivale su holom hotela Holiday Inn u Skoplju reči Konstantinosa Lazarakisa MW, predsednika takmičenja tokom brifinga za sudije.

Zaista, sudije na BIWC takmičenju imaju dovoljno vremena za ocenjivanje svakog vina. Na taj način, svako vino ima šansu da se pokaže u najboljem svetlu u čaši. Ove godine, vinske sudije ocenjuju vina u okviru 5 panela. Karakteristično za BIWC je i da se primenjuje australijski model ocenjivanja, gde se pored davanja poena za karakteristike vina, ujedno u okviru panela i diskutuje o dodeljenim ocenama da bi se argumentovali dodeljeni poeni. Takođe, u flajtovima se naizmenično ocenjuju bela i crvena vina da ne bi došlo do zamora čula.

Uskoro je Konstantinos objavio sastav panela sudija.U panelu br. 5 su se zajedno našli Grčka, Rumunija i Srbija. Neko u šali prokomentarisa da smo prava balkanska ekipa, pošto su u pitanju države koje u prošlosti Balkana nikad nisu ratovale jedna protiv druge. No, uskoro kreće ocenjivanje... U kontinuitetu se smenjuju grčke autohtone bele sorte, pa potom crvene kupaže lokalnih i internacionalnih sorti, pa traminci sa Balkana... Svaki flajt donosi nova iznenađenja, nove šampione...Vinska scena Balkana je u ekspanziji i to se lepo vidi... Cilj je da dnevno svaki panel oceni približno 50 vina.

Popodne, krećemo da se bolje upoznamo sa makedonskim vinskim regijama. Uz ručak u vinariji Stobi imamo priliku da se upoznamo sa vinima iz ove vinarije koja nudi vina sa izuzetnim odnosom cene i kvaliteta. Vina je predstavio enolog Andon Krstevski. Moderna interpretacija makedonske gastronomije je našla svog idealnog partnera u vinima iz portfolija vinarije Stobi. Među njima je predstavljen i Rkaciteli kao sorta dobro adaptirana na makedonsko podneblje. Vinarija Stobi ima u vlasništvu 55 hektara vinograda pod ovom sortom. Berba je krajem septembra, s obzirom da su vinogradi posađeni na severnoj strani. Iz čaše pršti svežina i mladost, ali nije greška ostaviti vino i da sazri u boci. Pored nagrađenog Vranec Veritas 2015 koji je 24 meseca odležavao u američkom i francuskom hrastu, a potom još nekoliko godina u boci, sudije BIWC su mogle da probaju i vranac iz legendarne 2011. godine, koja se smatra najboljom berbom u modernoj istoriji vinarije Stobi. Zbog toga je potentni vranac odležavao 24 meseca u novim drvenim sudovima.

Obilazak je nastavljen u vinariji Puklavec Family Wines. Vinarija u vlasništvu slovenačke porodice Puklavec koja je investirala u Severnoj Makedoniji i danas proizvodi isključivo crvena vina, dok se bela i penušava vina proizvode u Sloveniji. Sortiment u vinogradima čine vranac, kaberne sovinjon i merlo. Kapacitet vinarije je 300.000 litara. Zaista je teško rečima približiti lepotu i specifičnost mikrolokacije Disan. Zato se treba popeti na prostranu terasu vinarije i osmotriti vinograde u okolini, dok se na samo 120km vazdušne linije nalazi morska obala. Vranac Instinct 2019 je stekao brojne simpatije tokom degustacije. Na nosu začinski, koncentrisano crno voće, kupina, borovnica, crna ribizla, šljiva, menta, ljubičica. Na ukusu, potentan, mlad, bogat. A na kraju posete je usledilo i specijalno iznenađenje: Pinot Blanc 1971 iz vinske arhive u Sloveniji, poluslatko vino, još uvek vrlo živo, vibrantnih kiselina, arome slatkog od dunja, kompot od jabuka, med, citrusi, suva kajsija, smokva. Slojevito, plemenito... I lep način da se zaokruži poseta vinariji Puklavec Family Wines.

Nedaleko od vinarije Puklavec, nalazi se vinarija Venec. Do skora je vinarija Venec uglavnom prodavala grožđe iz svojih vinograda, no od prošle godine su u toku velike investicije i renoviranje infrastrukture vinarije. Grožđe sa najboljih pozicija se ne prodaje već od njega prave vina pod etiketom vinarije Venec. Koria Tamjanika 2020 je takođe ostavila lep utisak. No, neplanirano smo dobili priliku i da probamo Prokupec 2019, sortno vino sa mikropoložaja Sokolče, na nadmorskoj visini od 200 metara. Sortan, elegantan, smirenih alkohola, ovaj prokupac je  poslužio kao lepa protivteža punim, moćnim, intenzivnim vrancima sa visokim alkoholima.

Za kraj dana, večera uz vina vinarije Bovin. Vinarija Bovin poseduje vinograde na površini od 70 hektara. Vinarija Bovin je vinskim sudijama predstavila čuvenu etiketu vranca A'gupka iz 2012. godine i Merlot Barrique 2015.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade