Događaji

Događaji / 02/14/2021 / 586

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE - 14.02.2021.

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti.  Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji (današnjoj Turskoj) u 3. veku nove ere. Još kao dete, izdržavao je porodicu čuvajući guske bogatih meštana. Takođe je imao dar da leči bolesti ljudi i stoke i izgoni zle duhove. U narodu se Sveti Trifun smatra zaštitnikom vina i vinograda, te se obično i na pravoslavnim ikonama prikazuje sa lozom i kosirom u rukama. Postoje sačuvani pisani zapisi iz XVI veka u kojima se Sveti Trifun pominje kao zaštitnik vinograda i polja, što svedoči o duboko ukorenjenom poštovanju kulta ovog svetitelja među Srbima.

Dan Svetog Trifuna se u Srbiji proslavlja kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, žita i vina. Naši vinogradari toga dana odlaze u svoje vinograde, orezuju po koju lozu i zaliju po koji čokot vinom, jer se smatra da će tako simbolično povratiti vinogradu snagu i probuditi životne sokove u biljci nakon dugog zimskog mirovanja. U vinograd se odlazi pre izlaska sunca. U nekim krajevima se u vinogradu postavi i bogata trpeza, pa se i slučajni prolaznici pozovu da zajedno nazdrave čašom vina za blagorodnu godinu.

Postoji ogroman broj narodnih običaja i verovanja vezanih za ovaj dan, od kojih mnogi vuku svoje korene iz paganskih vremena pre primanja hrišćanstva. Veruje se da Sveti Trifun na ovaj dan pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počinje da se topi, a zima najavljuje svoj kraj. A ako na Dan Svetog Trifuna pada kiša ili sneg, onda će godina biti rodna. S druge stane, ako taj dan bude vedar, to je siguran znak da će godina biti sušna. U timočkom kraju (istočna Srbija), poželjno je da trudnica uđe u vinograd tog dana i oreže po jedan čokot, što će simbolično doprineti da grožđe dobro rodi i da vino bude kvalitetno.

Danas taj praznik proslavljaju mnogobrojna Udruženja vinara i vinogradara. Stoga su Iđoš, Neštin, Aradac, Mol, Dolovo, Topola, Negotin, Župa, Fruška Gora i mnogo drugih vinogradarskih mesta u Srbiji bili u znaku Svetog Trifuna sa lokalnim proslavama i vinskim festivalima. Fotografije će vam prikazati kako su vinari Srbije proslavili Dan Svetog Trifuna ove godine.

Dan Svetog Trifuna u Velikoj Hoči (Vinica Brkić)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Matijašević)

Dan Svetog Trifuna u Ljigu (vinarija Dimitrijević)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Arsenijević)

Dan Svetog Trifuna u Sremu (vinarija Kovačević)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Aleksandrović)

Dan Svetog Trifuna u Trsteniku (vinarija Stemina)

Dan Svetog Trifuna u Župi (podrum vina Todor)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Despotika)

Dan Svetog Trifuna na Telečkoj visoravni

Dan Svetog Trifuna u Surčinu (Kuća vina Čobanović)

Dan Svetog Trifuna u Župi (vinari iz viteškog reda "Monah Dorotej")

Dan Svetog Trifuna u Vranju (vinarija Aleksić)

Dan Svetog Trifuna u Leskovcu (vinarija Aquila)

Dan Svetog Trifuna u Sremu (vinarija Red Bird)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Tarpoš)

Dan Svetog Trifuna u Sremu (vinarija Mačkov podrum)

Dan Svetog Trifuna u Sremu (vinarija Veranda)

Dan Svetog Trifuna u Ljigu (Podrum Lukić)

Dan Svetog Trifuna u mlavskom rejonu (vinarija Virtus)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Ambelos manastira Koporin)

Dan Svetog Trifuna u Sremskim Karlovcima (Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu)

Dan Svetog Trifuna u Knjaževcu (vinarija Todorović)
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


AGRONET KURS ZA VINARE I VINOGRADARE 07.10.2021. - 09.10.2021. PROČITAJ VIŠE


ŽUPSKA VINSKA TRKA U ZNAKU PROKUPCA PROČITAJ VIŠE


PRO KUP AC MTB MARATON U ŽUPI U SLAVU PROKUPCA PROČITAJ VIŠE


SALON ŽENSKIH VINA 18.09.2021. PROČITAJ VIŠE


PRIJAVE ZA DANUBE WINE CHALLENGE 2021 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade