Događaji

Događaji / 06/06/2021 / 802

FOTO PRIČA: DOBRODOŠLI U SKOPLJE! POČINJE BIWC 2021

Nakon 10 godina, Balkans International Wine Competition je izrastao u najznačajnije regionalno vinsko takmičenje. Prošle godine je Beograd uprkos pandemiji korone uspeo da se pokaže kao dobar domaćin vinskim sudijama iz svih država regije. Ove godine, takmičenje se održava u Skoplju, prestonici Severne Makedonije od 2. do 4. juna 2021. godine.

Sam poziv da i ove godine učestvujem kao vinski sudija na ocenjivanju BIWC me je obradovao ne samo što je to izvrsna prilika da se napravi presek vinske scene Balkana i uvidi kojim putem idu vinari u pojedinim državama regije, već i zbog toga što više od 5 godina nisam bio u Skoplju, pa eto prilike da ponovo osetim južnjačku toplinu i gostoljubivost naroda koji nekako uprkos razlikama u jeziku ne smatramo strancima već osećamo bliskost i prijateljstvo čim čujemo ritmične slogove makedonskog jezika. Stoga nisam imao sumnju da će ovaj boravak u Severnoj Makedoniji biti kao boravak među svojima.

Znajući da su organizatori pored takmičenja osmislili i ambiciozan program poseta vinarijama i upoznavanja sa vinskom scenom Severne Makedonije, rešio sam da dođem par dana ranije u Skoplje... To je bila prilika i da obiđem Skoplje zajedno sa Ivanom Simjanovskom, najznačajnijim vinskim ekspertom iz Severne Makedonije.

Sam prelazak granice između Srbije i Severne Makedonije ni po čemu nije naslućivao da su u Skoplju još uvek na snazi stroge mere sprečavanja epidemije korone. Na graničnom prelazu je bilo dovoljno pokazati ličnu kartu, bez ikakvih testova, potvrda o vakcini, elektronske registracije, itd. No, u Skoplju su na snazi  mere kao što je obavezno nošenje maske i na ulici, policijski čas od ponoći, obavezno nošenje maske ukoliko se u automobilu voze dve ili više osoba, itd. Na sreću, obradovala me je vest da se od narednog dana ukida obaveza nošenja maske na ulici.

Susret sa Ivanom me je podsetio na naše druženje prethodne godine u Beogradu tokom BIWC 2020. Skulpture i spomenici razbacani po svakom slobodnom metru kvadratnom u Skoplju me sa jezom podsećaju da bi se to moglo desiti i u Beogradu. Skoplje izgleda kao grad sa dva lica: s jedne strane kičasti miks građevina koje bi najlakše mogli da opišemo "e, ovako bi Kinezi napravili u Kini repliku evropskog grada", a sa druge strane kaldrmisane ulice u senci rascvetale lipe, restorani i kafići u Boemskoj ulici čije bašte zauzimaju pola ulice i vraćaju nas u 19. vek kad je ceo Balkan menjao svoj otomanski karakter i sve više poprimao evropske obrise. Na sreću, u Skoplju još uvek postoje takve mikroceline koje nisu uništene.

Nakon obilaska Skoplja, bašta restorana Antica nam je poslužila da predahnemo uz tradicionalnu makedonsku kuhinju i ukuse Balkana... I najukusniji paradajz kakav se više ne može naći u zapadnoj Evropi.

Od sledećeg dana nas čeka puno posla. Sve je spremno za najveće vinsko takmičenje u regiji. A spremni smo i mi...

 

Severna Makedonija se može pohvaliti sa vinogradima koji pokrivaju površinu od 33.423 hektara, od čega je 85% pod vinskim sortama vinove loze. Godišnje se proizvede oko 91 milion litara. Samo 15% proizvedenog vina se potroši u zemlji, dok 85% ide u izvoz u 38 država. Najznačajnije sorte vinove loze su vranac ( 10.800 ha), smederevka (7.500 ha), merlo (1.240 ha), kaberne sovinjon (1.140 ha), kratošija (1.050 ha), stanušina (423 ha), tamjanika (381 ha).

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE


VINOPEDIA TOP 10 2023 PROČITAJ VIŠE


PREDAVANJE: O PREPOZNAVANJU SRPSKIH AUTOHTONIH SORTI PROČITAJ VIŠE


SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VINSKI LETOPIS SRBIJE PROČITAJ VIŠE


ZLATNI ŠUMADIJSKI PEVAC U ISTRI - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade