Aktuelno

Aktuelno / 02/23/2020 / 1312

IMA LI PLANINA U MOHAČU?

Po završetku konferencije o kaberne franu i obilaska nekoliko vinarija u Vilanju, rešio sam da u povratku obiđem Pečuj i Mohač zajedno sa Danielom (Daniel Erčej, urednik vebsajta WineSofa) i Metjuom (Metju Horki, Exotic Wine Travel). Daniel je preporučio da posetimo vinariju "Planina" u Mohaču... Hm... Jel to neka lokalna šala?!? Planina u ravnoj Mađarskoj?

Mohač je po svom značaju u ravni Kosovskog boja. Sukob civilizacija, istoka i zapada, Turaka i Mađara, Sulejmana Veličanstvenog i Lajoša II... Poraz Mađara te 1526. godine na prostranom Mohačkom polju je omogućio dalji prodor Sulejmanove osvajačke vojske ka Beču. Dok vozim ka Mohaču, gledam okolo...Ni traga od planine...

U jednom trenutku, kad smo skoro stigli do Dunava, skrećemo sa glavnog puta i uskom asfaltiranom stazom krećemo uz brežuljak od lesa, po svemu nalik slankamenačkim lesnim brežuljcima. 

Ispred vinarije nas dočekuje Zoltan Horvat, vlasnik vinarije Planina. Zoltan govori hrvatski jezik, pošto vuče šokačke korene. Zato je i odlučio da vinariji da ime "Planina" (a ujedno se lokalno taj lesni brežuljak naziva planinom). Ta šokačka tradicija se vidi i u Zoltanovoj ljubavi prema tamburici, a i na vizuelno upečatljivom dizajnu etiketa...

Priča o vinariji Planina je počela 2003. godine i do danas je Zoltan podigao 5 hektara vinograda. Cilj je da u vinogradima očuva vinsku tradiciju Mohača. Regija oko Mohača je za razliku od Vilanja više poznata po belim vinima. Jedinstven spoj sunca, lesnog tla i blizine Dunava (efekat dva sunca) su opredelili Zoltana da pored belih sorti u vinogradu posadi i crne sorte kako bi se posvetio i proizvodnji crvenih vina i šilera. U vinogradima su posađene sorte kao što je cirfandli, kaberne fran, kaberne sovinjon, frankovka, kiralileanka, kadarka...

Zoltan je takođe aktivan i u vinskom turizmu, tako da posetioci Mohača imaju priliku i da odsednu u njegovim apartmanima uz mogućnost vođenih degustacija u degustacionoj sali i prodavnici vina.

Nakon što smo probali vina iz portfolija vinarije Planina, Zoltan nam je takođe predstavio pravi raritet: sorta čomorika i vino koje pravi u maloj seriji.  Čomorika je sorta nepoznatog porekla,  geografski ograničena na Prekodunavlje (Transdanubia) u Mađarskoj.

Csomorika 2019 - Planina Pince - Na nosu, smirene note koje odišu mladošću. Dominantno voćni karakter, vinogradarska breskva, jabuka, citrusi, upotpunjene nežnim herbalnim tonovima, kamilica, cvet zove. Bez prenaglašenosti, vino ostavlja impresiju svedenosti... U ustima, zelena jabuka, kruška, citrusni trag... Srednje telo, kratka završnica sa preovlađujućim citrusnim notama.

Grožđe čomorika (Foto: Z. Horvat)

Prim 2017 - Planina Pince - (sortni sastav: kaberne fran, frankovka) Vino sa dosta karaktera. Neverovatna kombinacija snage i prefinjenosti u jednom vinu. Na nosu, prvu impresiju čine slatki začini, vanila, a onda se otvaraju voćne arome višnje, crvenog šumskog voća... U ustima, sočno, voćno, kompleksan aromatski profil (višnja, crveno šumsko voće, začinske note). Tanini zreli, ostavljaju suv trag na nepcima.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade