Vino nedelje

Vino nedelje / 05/06/2018 / 1017

LIČNA KARTA VINOGRADA - DESPOTIKA

despotika 2

Vinarija Despotika se nalazi u Vlaškom dolu, u blizini Smederevske Palanke. Karakteristična je po tome što se vinogradi u vlasništvu vinarije prostiru u okviru dva vinogradarska rejona: šumadijskog i beogradskog. Ovom prilikom ćemo prošetati vinogradima vinarije da bismo se bolje upoznali sa mestom na kom se rađaju Despotikina vina.

Posetioci vinarije  i turisti najbolje poznaju Despotikin vinograd površine 2,5 hektara koji se nalazi u neposrednoj blizini vinarije na lokaciji Straževica (krnjevačko vinogorje, Šumadija). Na blagoj padini ispred vinarije se pružaju još uvek mladi zasadi naših lokalnih sorti prokupac i morava.

[caption id="attachment_7766" align="aligncenter" width="486"]despotika 4 Foto: M. Candir [caption id="attachment_7767" align="aligncenter" width="486"]despotika 3 Foto: M.Candir

Uticaj zemljišta u vinogradu na vino se najviše zasniva na samim karakteristikama zemljišta kao što su: apsorpcija toplote, vodopropusnost, nutritivni sastav, boja, dubina tla. Zbog toga tip zemljišta u vinogradu utiče na kvalitet i karakteristike grožđa, a samim tim i na finalno vino.

 Preovlađujuće zemljište na ovom potezu je gajnjača. Gajnjača kao podloga u vinogradu utiče na mekanost i voćni profil vina. Ona je najzastupljeniji tip zemljišta u čitavom mediteranskom pojasu. Gajnjača je primer plodnijeg zemljišta koje je generalno pogodno za poljoprivrednu proizvodnju. Uzimajući u obzir dubinu profila zemljišta i pogodnu strukturu i razmeru sitnijih i krupnijih čestica tla, možemo reći da je gajnjača pogodno tlo za razvoj korenovog sistema vinove loze. S druge strane, uzimajući u obzir geološki nastanak gajnjače, njena prednost je što se vrlo često u dubljim slojevima nalaze krečnjački ili drugi agregati koji sadrže minerale. Međutim, gajnjača i nije baš najbolje rešenje za prokupac čiju bujnost treba obuzdati posnijim zemljištem. Zbog toga vinarija Despotika može da računa na intenzivan rad sa prokupcem tokom čitavog vegetativnog perioda kako bi se što više ukrotila njegova rodnost i bujnost. Prokupac se gaji na tradicionalnom župskom uzgojnom obliku što dodatno iziskuje pažnju u radu sa njim.

Vinograd Golobok (krnjevačko vinogorje, Šumadija) se nalazi nekoliko kilometara od vinarije u istoimenom selu, a sam potez se zove Paučina. Vinogradi zauzimaju površinu od 5 hektara na južnoj strani sa blagim nagibom. Nadmorska visina 175 metara. Kao i na Straževici, u ovom delu je preovlađujuće tlo gajnjača. U vinogradima su zastupljene sorte sovinjon blan, merlo i kaberne sovinjon.

Pored gajnjače, vinarija Despotika u svojim vinogradima ima i smonice koja je najčešća vrsta tla u nižim delovima Šumadije i u dolinama velikih reka. Smonica je zastupljena u vinogradu Umčari (gročansko vinogorje, Beograd) koji se prostire na površini od 5 hektara, na jugozapadnoj strani i na nadmorskoj visini od 236 metara. U vinogradu su zastupljene sorte: muskat otonel, pino blan, rajnski rizling, pino noar i kaberne sovinjon.

Toma2

___________________________________________________

Poseta vinariji Despotika je realizovana 1. marta 2018. godine u sklopu promocije Carigradskog vinskog druma - turističke maršrute koja objedinjuje sadržaje vinskog turizma, kulturno-istorijske spomenike i prirodne lepote duž nekadašnjeg puta od Beograda do Carigrada koji je nastao još u vreme Rimljana kao Via militaris, dok je pravu afirmaciju doživeo u srednjem veku jer je tada predstavljao jednu od glavnih trgovačkih ruta na Balkanu.

Inicijativu o pokretanju ove turističke rute su pokrenule male vinarije iz centralne Srbije, no izvesno je da postoje planovi da se projektom obuhvate i Bugarska i Turska.

A da je Carigradski vinski drum malo više od još jedne legende koja nije preživela zub vremena, možete se i sami lično uveriti. Naime, ako nedeljom posetite beogradsku pijacu Kalenić, sigurno ćete primetiti uglačane kamene ploče kojim je deo pijace popločan. Imajte na umu kad sledeći put budete hodali njima da su upravo te ploče skidane sa ostataka Carigradskog druma koji se protezao od današnjeg Bulevara kralja Aleksandra do Grocke i upotrebljene u izgradnji pijace Kalenić. Dakle, možda upravo to bude i vaše idealno mesto koje će vas inspirisati da započnete otkrivanje ovog vinsko-gastrološkog blaga na putu od Beograda do Niša. A jedna od stanica na tom putu je vinarija Despotika.

[caption id="attachment_7768" align="aligncenter" width="349"]despotika 5 Foto: M. Candir




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


MERLOT 2017 - RUBIN PROČITAJ VIŠE


ASKURĐEL 2019 - BELA KULA PROČITAJ VIŠE


BELINA 2019 - MATIJAŠEVIĆ PROČITAJ VIŠE


TEUTA ŽILAVKA SELEKCIJA 2017 - ČITLUK Žilavka iz Hercegovine se polako ali sigurno sve više probija u sam vrh vinske scene regije. PROČITAJ VIŠE


LA PIERRE DU DIABLE ROSÉ 2018 - RHONÉA Kakva su vina koja najčešće piju turisti koji se vinima snabdevaju u supermarketima duž obale južne Francuske? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade