Događaji

Događaji / 09/06/2019 / 26

MEĐUNARODNI DAN VRANCA

Istočna Evropa sve više hvata korak sa svetskom vinskom scenom... Pre četiri godine, međunarodni dan prokupca je 14. oktobra protresao scenu Srbije i privukao pažnju svetske vinske publike na dešavanja u Srbiji vezana za našu najvažniju autohtonu sortu prokupac. Zvanično je time prokupac postao prva sorta vinove loze iz istočne Evrope koja je dobila svoj dan. Odmah potom je u Mađarskoj zaživeo Dan furminta koji se slavi 1. februara.

Ove godine, organizacija Wines Of Macedonia je pokrenula incijativu za obeležavanje Dana vranca (WorldVranacDay) koji će se obeležavati 5. oktobra. Cilj je da se istakne važnost lokalnih sorti, da se podrže napori lokalnih vinara u očuvanju vinskog identiteta regije i da se pojača svest potrošača širom sveta za vina koja dolaze sa Balkana.

Vranac je crnogorska sorta i u drugoj polovini dvadesetog veka se planski širio iz Crne Gore i Hercegovine ka Srbiji i Severnoj Makedoniji. Današnji trend autohtonih sorti u vinskom svetu i ne ide na ruku Severnoj Makedoniji uzimajući u obzir da su zvanično priznate kao makedonske sorte jedino stanušina i ohridsko crno (pritom su obe te sorte prilično retke u makedonskim vinogradima). Stoga je dobar pristup da se istakne značaj vranca kao sorte u čitavoj regiji Balkana, a time i u Severnoj Makedoniji.

5. oktobra je u hotelu Double Tree by Hilton u Skoplju zakazana regionalna izložba vranca na kojoj se očekuju vodeći proizvođači vina od te sorte iz regiona uz prisustvo vinskih novinara iz regije i gostiju iz inostranstva kao što su Caroline Gilby MW, Peter McCombie MW, Darrel Joseph. Organizatori očekuju da će se u budućem periodu proslava Dana vranca proširiti na sve države u kojima postoje zasadi vranca u vinogradima i zajednički obeležiti ovaj dan, tako da će se pravi format ove nove manifestacije uobličiti tek kad se Dan Vranca bude slavio ne samo u Skoplju, već i u Podgorici, Trebinju, Knjaževcu, Orahovcu i Beogradu.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


MEĐUNARODNI DAN VRANCA PROČITAJ VIŠE


NEKA BERBA POČNE U COTES DU RHONE !!! PROČITAJ VIŠE


ŽUPSKE POLJANE - BLAGO KOJE NE SME DA NESTANE PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE - 14.02.2019. PROČITAJ VIŠE


CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES: PRIJAVE DO 18.02.2019. PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade