Događaji

Događaji / 09/01/2019 / 13

NEKA BERBA POČNE U COTES DU RHONE !!!

Gradom odjekuje zvuk fanfara i meša se sa ehoom zvona sa crkve u okviru Papske palate u Avinjonu... Brojni radoznali turisti, vinari, sveštena lica, naravno i predstavnici gradskih službi se slivaju prema uzvišenju u blizini papskog vinograda. 31.avgusta ove godine se u Avinjonu obeležava Le Ban Des Vendanges, odnosno dan kada prema pravilima apelacije zvanično postaje dozvoljeno da se bere grožđe od kog će kasnije nastati vina pod etiketom Cotes Du Rhone.

Uskim uličicama se ka crkvi Bogorodice (Notre Dame des Doms) u sklopu Papske palate probija šarena kolona... A u koloni su vinski vitezovi i bratstva iz čitave apelacije počev od onih poznatijih kao što su Tavel i Ventoux pa do malih zaseoka iz okoline Avinjona koja jedva da imaju poštu ili prodavnicu, ali svakako imaju svoj red vinskih vitezova...Svi sa ponosom nose svoje raznobojne odore i barjake... Na čelu poovorke je biskup Avinjona i statua  Svetog Agrikole, zaštitnika svih poljoprivrednika kome će se uputiti molitva da se berba grožđa ove jeseni uspešno privede kraju.

Kolona prolazi pored vinograda Le Clos de la Vigne du Palais des Papes, koji je posađen 1997. godine unutar zidina Papske palate i sadrži 540 čokota i sve sorte vinove loze koje su zastupljene u vinogradima apelacije Cotes du Rhone: grenaš noar, sira, karinjan, sanso, murvedr, marselan, kunoaz, grenaš blan, marsan, rusan, kleret, vionje.

Potom sledi svečani ulazak u crkvu gde će se održati misa na provansalskom jeziku (koji više podseća na španski ili portugalski nego na savremeni francuski jezik) i posvećenje vina i grožđa. U vazduhu se oseća i nota lokalpatriotizma... Tradicionalni provansalski kostimi, jezik, crveno-žute zastave...

Ova manifestacija okupi oko 10.000 posetilaca tako da je izuzetno bitna za grad Avinjon, koji ujedno sebe promoviše kao prestonicu apelacije Cotes du Rhone. Ove godine se Le Ban des Vendanges održava 24. put.


Inače, vinogradarima koji svoja vina prave pod etiketom Cotes du Rhone nije dozvoljeno da sami odrede početak berbe. Kao što je bila praksa i u vreme starih Rimljana, lokalne vlasti donose odluku na osnovu procene vinogradarskog instituta i INAO (L'Institut Nationale de l'origine et de la qualite). Odluka zavisi od više uslova: meteoroloških, izmerenih parametara u bobicama i kriterijuma za berbu tekuće godine. Nakon 31. avgusta ove godine, svaki vinogradar ima slobodu da organizuje berbu u svojim vinogradima. Vinski vitezovi su na svoj način poželeli uspešnu berbu.

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


MEĐUNARODNI DAN VRANCA PROČITAJ VIŠE


NEKA BERBA POČNE U COTES DU RHONE !!! PROČITAJ VIŠE


ŽUPSKE POLJANE - BLAGO KOJE NE SME DA NESTANE PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE - 14.02.2019. PROČITAJ VIŠE


CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES: PRIJAVE DO 18.02.2019. PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade