Aktuelno

Aktuelno / 01/23/2020 / 1274

POGLED U VINSKU ARHIVU VILANJA

Istina je da sve vinske regije priželjkuju da imaju arhivske primerke svojih vina. Ne toliko zbog tržišta, jer danas se uglavnom piju mlada vina na tržištu. U pitanju je više reputacija regije, svest da u toj regiji mogu nastati vina koja će decenijama odležavati i čuvati svoj kvalitet.

Na konferenciji Franc & Franc 2019, najuzbudljiviji trenutak je bio degustacija odležalih primeraka kaberne frana iz Vilanja. Naročito jer smo pred nama imali arhivske uzorke vina koja više nisu u prodaji već se tek pokoja boca još čuva u vinariji. Vinski vodiči i knjige o vinima će vam uglavnom sugerisati da sortna vina od kaberne frana imaju potencijal odležavanja od 5 do 10 godina. A uzbuđenje na konferenciji je bilo još veće jer imamo priliku da probamo kaberne fran iz Vilanja koji je star i više od 20 godina. Degustaciju je vodio Andraš Horkaj iz Budimpešte.

Cabernet Franc 2008 - Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Grožđe za ovo vino potiče iz vinograda na položaju Mandolás. Fermentacija u kontaktu sa pokožicom oko 24 dana. Malolaktika i odležavanje u bariku od mađarskog hrasta (30% nov, 30% prvo punjenje, 40% drugo punjenje). Odležavanje u hrastu 17 meseci.

Iako je 2008. godina bila zahtevna u vinogradima Vilanja, to je ujedno bila i prekretnica za vinariju Vylyan pošto je tada osvojila titulu "vinarija godine" u Mađarskoj. U čaši, vino poseduje toplu cigla crvenu boju. Na nosu, mekano, plemenito, somotasto, bogato, arome šumskog tla, sladića, kože, crne masline, suvo voće, džemaste note. Na nepcima se ističu note višnje, šljive, sušenog paradajza... Očigledno se vino izvanredno razvija. Nema mu se šta zameriti, vino u odličnoj kondiciji.

Cabernet Franc Barrique - Családi válogatás 2007 - Polgár Pinceszet

Uprkos znatnom stažu, ovo vino i dalje čuva dominantnu voćnost. Crno šumsko voće, kupina, suvo voće, nana, začinske note, pečurke... Vino po karakteru podseća na velika crvena vina sa Mediterana. Toplo, džemasto, tanini zrnasti... Generalno,  danas je teško naći ovakve primerke odležalih vina iz Vilanja jer se brzo rasprodaju zahvaljujući svojoj popularnosti na lokalnom tržištu.

Cabernet Franc Selection 2006 - Weninger & Gere Pincészet

Vino iz tople godine, o čemu svedoči i alkohol od 14,5%. Na nosu, arome crnih maslina, sušeni paradajz, kečap, začini, kokos, crno šumsko voće. Impresija u ustima topla, mekana, zaokružena. Skroz upeglani tanini, džemaste arome, suva kajsija, suva šljiva, koža, duvan. Srednje-ka-punom telu.

Chateau Teleki Villány - Villányi Cabernet Franc 2002 - Csányi Pincészet

Vino od grožđa iz vinograda sa položaja Hársos. I 2002. godina je bila izvanredna, sa dugim toplim letom i jeseni bez padavina. Vino je odležavalo 16 meseci u hrastu. Na nosu se ističu lepe začinske note, duvan, koža, džem od kupina i borovnica. Kiseline još žive, sveže, bogati zreli tanini. Razvijena, vertikalna struktura. U ustima očuvana voćnost, džemasti tonovi maline, šljive, višnje.

Cabernet Franc 1999 - Tiffán Ede Pincészet

Još uvek očuvana svežina, kiseline i dalje daju živost vinu. Zrele, razvijene arome, crno bobičasto voće, malina, kupina u tragovima, šumsko tlo, koža, duvan. Elegantna mekana završnica.

Bock Cabernet Franc 1993 - Bock Pince

Kakvo finale degustacije. Iako ne razumem ni reč mađarskog, ali šapati iz publike odaju uzbuđenje i zadovoljstvo što imamo priliku da probamo ovo vino. U punom naponu snage, očuvane kiseline, vrlo slojevito i kompleksno. Očuvana voćnost, prvenstveno crno šumsko voće, šljiva, uz zrele zemljane note, duvan, nanu, sladić.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade