Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 10/30/2019 / 1675

UDRUŽENI VINARI SRBIJE PONOVO ZAJEDNO!

Na konferenciji za novinare održanoj 24. oktobra 2019. godine  javnosti je predočeno da je tokom leta formiran Savez vinara i vinogradara Srbije i da je u toku izrada Strategije razvoja vinskog sektora Srbije 2020-2030.  

Savez vinara i vinogradara Srbije je nastao kao krovna asocijacija koju čine predstavnici svih 12 regionalnih udruženja vinara koja su do sada osnovana u Srbiji u skladu sa propisima koji regulišu zaštitu geografskog porekla.

Uz podršku Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlade Srbije, vinarstvo u Srbiji je priznato kao važan sektor te će stoga sistemski biti uređeno njegovo funkcionisanje i podrška.

Strategija razvoja vinskog sektora Srbije se očekuje do kraja novembra, a njom će se definisati smernice razvoja: podsticaji za širenje površina pod vinogradima u Srbiji i nabavku opreme za vinarije, sistemski rad na selekciji i širenju zasada pod autohtonim sortama vinove loze, ulaganje u know-how i edukacija mladih enologa i tehnologa, poboljšanje zakonske regulative, promocija srpskog vinarstva na lokalnom i internacionalnom tržištu.

Stoga s optimizmom gledamo na buduće aktivnosti Saveza vinara i vinogradara Srbije uz očekivanje da će to značiti i redovne organizovane promotivne aktivnosti srpskih vinarija na međunarodnoj sceni.

Vredi podsetiti da je sličnih pokušaja bilo i ranije. VIVIS (Udruženje vinara i vinogradara Srbije) je osnovano 2008. godine. To udruženje sa približno 50 vinarija članova je bilo aktivno angažovano na izradi novog zakona o vinu u skladu sa EU standardima. VIVIS je inicirao promotivne nastupe srpskih vinarija na lokalnim vinskim manifestacijama, no bez potpore države i ograničene finansijske kapacitete, nije uspeo da značajnije iskorači na internacionalnu scenu, pa su u međuvremenu zamrle aktivnosti.

Izgleda da je sazrela svest i među predstavnicima države i među vinarima da se kroz vinarstvo promoviše država i da će bolje funkcionisanje vinskog sektora Srbije doneti brojne pozitivne koristi čitavom društvu.

(PR)




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI PROČITAJ VIŠE


ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI PROČITAJ VIŠE


DAN PROKUPCA 2021 PROČITAJ VIŠE


PREMIJERA ETIKETE CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2018 PROČITAJ VIŠE


TIKVEŠ I FESTIVAL MLADOG VINA U ONLINE IZDANJU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade