Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 10/24/2019 / 947

VINA ŠPANIJE U BEOGRADU

Hotel Hilton u Beogradu je 22. oktobra 2019. godine poželeo dobrodošlicu lokalnim somelijerima, trgovcima vinom, uvoznicima i predstavnicima HORECA sektora koji su došli na radionicu i prezentaciju vina Španije i upoznavanje sa španskim vinskim regijama i stilovima. Radionicu je vodio Aleksandar Duković, DipWSET.

Među vinima su prisutni mogli degustirati dve kave, španske penušavce rađene tradicionalnim metodom, kao i mlada bela vina od sorti albarinjo i verdeho. Raznolikost vinskog identiteta Španije je prikazana sledom crvenih vina od garnaće, mensije iz vinograda starih više od 100 godina, preko barikiranog tempranilja pa do kupaža u kojima dominiraju monastrelj, maturana tinta i grasijano. Za kraj je ostavljeno vino koje je u Beogradu teško naći: šeri iz Heresa. 

"Malo je poznato da je Španija najveći svetski izvoznik i treći proizvođač vina, dok je ujedno i prva zemlja u svetu po površini zasada pod vinovom lozom, sa skoro milion hektara. U Srbiji je špansko vino još nedovoljno poznato i uglavnom se poistovećuje sa oblastima Rioha i Ribera del Duero. Želimo da kroz ovakve edukativne aktivnosti doprinesemo da ljubitelji vina u Srbiji otkriju raznolikost i kvalitet vina iz ostalih vinskih regija Španije i otkriju zaista veliku riznicu ukusa iz naše zemlje", istakao je ekonomski savetnik i šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, g. Havijer Alvares.

(PR)

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI PROČITAJ VIŠE


ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI PROČITAJ VIŠE


DAN PROKUPCA 2021 PROČITAJ VIŠE


PREMIJERA ETIKETE CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2018 PROČITAJ VIŠE


TIKVEŠ I FESTIVAL MLADOG VINA U ONLINE IZDANJU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade