Aktuelno

Aktuelno / 05/09/2022 / 1191

VINSKI NOVITETI NA 620 METARA NADMORSKE VISINE

Vrhovi Kopaonika i Željina su još uvek pokriveni snegom. Na staračkoj kosi, sa koje se pruža veličanstven pogled od kog zastaje dah na padine oko staračke poljane, se uzdiže novoizgrađena zgrada vinarije Čokot. Mnogi ljubitelji vina tu vinariju iz Župe prepoznaju po samom vlasniku - Radovanu Đorđeviću, pa zato je i logičan potez da vinarija uskoro ponese novo ime "vinarija Radovan".

Zgrada vinarije je projektovana za proizvodnju 50.000 litara vina, no trenutni kapacitet proizvodnje ne premašuje 30.000 boca.Vina Radovana Đorđevića ne iziskuju neku naročitu reklamnu kampanju ili prodajnu strategiju. Vrlo poštenim cenama i odličnim odnosom cene i kvaliteta, te autentičnim vinima koja poseduju Radovanov autorski pečat, a ujedno nose u sebi teroar koji je specifičan ne samo u odnosu na ostatak Srbije već i u odnosu na ostale vinske delove Župe stekao je odanu vinsku publiku. Upravo u selu Starci se nalaze najviši vinogradi Župe na nadmorskoj visini od 620 metara u vlasništvu vinarije Čokot.

Pogled prema staračkoj poljani vodi ka vinogradima površine 2,5 hektara, a Radovan nam optimistično najavljuje da je u pripremi zemljište za sadnju još dodatnih 3 hektara sledećeg proleća na parceli neposredno oko vinarije. S obzirom da je ta parcela na nadmorskoj visini od 620 metara, a pritom okrenuta južno, prokupac će sigurno naći svoje mesto na njoj. Trenutno vinarija Čokot sarađuje sa desetak kooperanata od kojih dobija grožđe prokupac za osnovnu liniju prokupca pod etiketom Eksperiment. Za premijum liniju vina se koristi isključivo grožđe iz vinograda vinarije Čokot.

Svaka poseta vinariji Čokot je posebna jer svedočimo kako vinarija dobija svoj konačni oblik... Od moje prošle posete, vinarija je dobila spoljnu fasadu, podrum dodatni broj sudova za vino, zalihe ambalaže (staklenih boca) za vino su zauzele dobar deo skladišnog prostora... Radovan posvećeno radi kako bi vinarija dobila svoj finalni izled, a paralelno sa tim se odvija proizvodnja grožđa i vina i svi prateći tekući poslovi tokom godine.

Ovog puta, Radovan nam je pružio priliku da probamo nekoliko noviteta koji još nisu izašli na tržište, tako da imamo svojevrsnu ekskluzivu da probamo vina koja će u budućnosti poneti posebne etikete. Naravno, u centru ostaju tamjanika i prokupac kao glavne sorte Župe, no ovog puta uz upliv i ne baš toliko uobičajenih internacionalnih sorti vinove loze kao što je na primer peti verdo.

Experiment Tamjanika 2021 - Čokot - Degustaciju započinjemo sa Experiment tamjanikom iz berbe 2021. Radovan komentariše da je 2021. godina bila odlična za tamjaniku, dok se za prokupac može svrstati u red prosečnih godina. Tamjanika prepuna svežine, kiseline 7,1g/l, alkohol 12,5%. Već u najavi imamo odličnog pratioca za predstojeće vrele letnje dane.  Zaista, zahvaljujući nadmorskoj visini, vina iz vinarije Čokot se uvek mogu prepoznati po toj svežini i hrskavim kiselinama koje daju vinu izuzetnu prijatnost. Na nosu, sortno prepoznatljiva, muskatni tonovi, cvetno-voćni karakter uz diskretne herbalne note koje upotpunjuju impresiju svežine.  Srednje telo, skladno, zaokruženo, tamjanika modernog stila. 89-90/100

Tamjanika Radovan 100% 2021 - Čokot - Radna verzija, uzorak iz bureta. Fermentacija je rađena u kombinaciji buradi 225l/500l od srpskog hrasta (7. punjenje). Posle fermentacije, vino se ostavlja na talogu i pretače jednom nedeljno. Divlji kvasci, nefiltrirano. Puno telo, kompleksno,kremasta tekstura. Slojevite, bogate arome vinogradarske breskve, citrusi, crveni grejpfrut, muskatne note, još uvek pomalo neukroćene. Međutim, to ne može da prikrije da je u čaši izuzetno vino.

Tamjanika Macerirana 2019 - Čokot - Potom sledi zaista veliko iznenađenje. Radovan Đorđević je rešio da se oproba i na polju dugo macerirane tamjanike. Inače je trenutno u Župi među vinarima vidljiv trend istraživanja svih dometa tamjanike i iskorak od suvih, aromatičnih svežih vina ka ozbiljnijim gastronomskim vinima odležalim u drvenim sudovima, amforama, sa dugom maceracijom, itd.

Nakon berbe, bobice se nagnječe. 150 dana maceracije, divlji kvasci.  Fermentacija u buretu od 500l. Vino je već godinu dana u boci. S obzirom da je u pitanju eksperimentalni uzorak, proizvedeno je ukupno 400 boca.

Na nosu precizno, čisto. Arome žutog voća, kamilice, propolisa, breskva, žuta jabuka, začinski tonovi, đumbir, bosiljak. U ustima, srednje telo, elegantna impresija, struktura nešto jednostavnija nego što bih očekivao. Odlične kiseline. 87/100

Experiment Prokupac 2016 - Čokot - Cigla crvene nijanse po obodu ukazuju da u čaši imamo zreli prokupac. Vino koje nam pokazuje koliko je prokupac kao sorta nepredvidiv a ujedno veličanstven. U vreme berbe, prokupac sa jednog položaja nije bio dovoljno zreo, sa dosta pirazina. Iako je berba već zašla u novembar, nije delovalo da će se kvalitet poboljšati.  Zato je svo grožđe obrano, stavljeno u bure... i zaboravljeno  u uglu podruma. Prilikom selidbe podruma u novu zgradu vinarije, Radovan je naišao i na to bure...Na veliko iznenađenje, vino je doživelo pravu transformaciju. Još uvek je u buretu, a u poslednje četiri godine nije dodavan vinobran. Na nosu, bogato, kompleksno, sa dosta nota vanile, kokosa, suvog voća, suve brusnice, suve višnje, suve šljive, arome koje podsećaju na viski... Na nepcima, još uvek sačuvan karakter prokupca. Pirazinski tonovi su se odležavanjem sasvim izgubili, vino je smekšalo, zaokružilo se. Odlične kiseline čuvaju svežinu. Impresija u ustima asocira na dobre preimerke odležalog sanđovezea, a ipak je prokupac tu, tvrdoglavo odbija da izgubi svoj karakter starenjem. 90/100

Prokupac + Petit Verdot 2019 - Čokot - Vino od grožđa iz vinograda posađenog 2016. godine. U vinogradu su posađene sorte prokupac i peti verdo u odnosu 90:10. Taj odnos je zadržan i u samom vinu (90% prokupac, 10% peti verdo). Vino je odležavalo 15 meseci u korišćenih hrastovim sudovima i 9 meseci u boci.

Peti verdo je u ovoj kombinaciji pripitomio prokupac. Na nosu su pored sortnih tonova prokupca kao što je višnja, šljiva, crveno voće, do izražaja došli i tonovi kupine, maline, dima, slanine, ljubičice. Ti dimni tonovi daju izvesnu dozu rustičnosti vinu. Tanini zreli, bogati, mekani. Na nepcima ipak preovlađuje prokupac, note višnje, crvenog voća, svežeg duvana, brusnice. Svežina u završnici.

91/100




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade