Događaji

Događaji / 05/09/2023 / 457

11 MINUTA JE DOVOLJNO ZA TROFEJ - CMB 2023 U SEGMENTU ROZE VINA

Najbolje roze vino u 2023. godini dolazi iz regije Veneto u severnoj Italiji. Na ovogodišnjem izdanju takmičenja Concours Mondial de Bruxelles u segmentu roze vina je trofej Vinolok za najbolje vino na takmičenju dodeljen vinu Y by 11 Minutes Rosé 2020 iz vinarije Pasqua Vigneti e Cantine. Sortni sastav vina čini 60% korvina, 30% trebjano i 10% karmenere. 

Sjajan rezultat u konkurenciji 1200 vina iz 25 zemalja. Žiri takmičenja je imao zahtevan posao. Tokom 3 dana ocenjivanja, smenjivale su se regije i stilovi roze vina. Ove godine, domaćin takmičenja je bio grad Monpelje i vinska regija Langedok-Rusijon (Pay d'Oc IGP). Jug Francuske je poznat po proizvodnji roze vina tako da ne čudi što je na takmičenju zastupljen veliki broj vinskih etiketa iz Provanse i Langedoka.

U kategoriji Trofej Otkriće za najbolji roze iz apelacije IGP Pays d'Oc Rosé, nagrađena su 3 vina:

Amour de Gris 2022 Domaine Grand Chemin

Réserve Saint Marc 2022 Les Vignobles Foncalieu - Domaine de Corneille

Grain d'Oc Grenache-Syrah Bio 2022 Castel Frères Beziers

U kategoriji Trofej Otkriće za najbolji portugalski roze, nagrađeno je vino

Herdade de Ceuta Reserva Rosé 2021 Elite Vinhos

U kategoriji Trofej Otkriće za najbolji francuski roze, nagrađeno je vino iz Provanse

B&G Tourmaline 2022 Barton & Guestier

U kategoriji Trofej Otkriće za najbolji španski roze, nagrađeno je vino

Sinfo Fermentado en Barrica Rosado 2021 Bodegas Sinforiano

U kategoriji Trofej Otkriće za najbolje penušavo roze vino, nagrađeno je vino

Champagne de Barfontarc Brut Rosé - Champagne de Barfontarc

U kategoriji Trofej Otkriće za najbolje polusuvo roze vino, nagrađeno je vino iz doline Loare

Délice d'Eté 2022 Domaine Leblanc

Od zemalja iz našeg okruženja, Hrvatska je osvojila 3 zlatne medalje (rozei iz vinarija Galić, Belje i Pavlomir) i 4 srebrne medalje (vinarija Orahovica, Puhelek Purek i vinarija Bastian). Rumunija je osvojila 1 zlatnu medalju (vinarija Averesti).

Roze s juga Francuske

Monpelje i apelacija Pay d'Oc su sa dobrim razlogom odabrani za domaćina CMB takmičenja u segmentu roze vina. Svi već dobro znamo reputaciju juga Francuske i naročito Provanse kad su u pitanju rozei. Međutim, i ovo takmičenje je pokazalo da Langedok može da ponudi kvalitet provansalskih rozea ali po vrlo povoljnim cenama. Apelacija Pay d'Oc pokriva približno 120.000 hektara, a u regiji se nalazi 930 privatnih vinarija i 150 zadruga. Svake godine se u regiji proizvede oko 6 miliona hektolitara vina, a od toga 30% čine roze vina. Regija se može pohvaliti velikim diverzitetom jer je dozvoljeno gajiti u vinogradima 58 sorti vinove loze. Neke od sorti koje se koriste za proizvodnju roze vina u apelaciji IGP Pays d'Oc Rosé su grenaš, sira, merlo, pino noar, kaberne fran, marselan, malbek, muskat hamburg, itd.

U postojbini marselana i tere blana

Boravak na jugu Francuske je bio idealna prilika i da posetimo vinariju La Perle de Thau u Marselanu koja pripada kooperativi Les Caves Richemere. Moderno zdanje vinarije je opremljeno da turistima pruži vrhunski doživljaj i što bolje približi lokalni teroar.

 

Kooperativa Les Caves Richemere poseduje više od 1000 hektara vinograda. Kooperativu čini 200 vinogradara, koji od 1934. godine prerađuju svoje grožđe na samom obodu Sredozemnog mora. U vinogradima, najveće površine zauzimaju sorte tere blan (terret blanc), marselan i pikpul.

Na glinasto-krečnjačkom zemljištu, ipak dominiraju bele sorte koje čine 65% ukupnih vinograda. Kooperativa Richemer je zaslužna za očuvanje sorte Terret Blanc, i može se pohvaliti sa najvećim zasadima ove sorte na svetu, sa otprilike 150 hektara. Nekada su u ovoj regiji bile zastupljene tri sorte tere: tere blan, tere gri i tere noar. No, vremenom su tere gri i tere noar postali sporadični, dok je tere blan zadržao svoje prisustvo u lokalnim vinogradima.

Šetnja kroz Monpelje

U pauzi između ocenjivanja, domaćini su se potrudili da nam približe veličanstvenu prošlost Monpeljea. Naravno, najvažniji spomenik u Monpeljeu koji će svaki ljubitelj vina prvo posetiti je gradski park u blizini železničke stanice. U njemu se nalazi spomenik u čast botaničara Žil Emil Planšona (1823-1888) koji je u velikoj meri zaslužan za spasavanje francuskih vinograda of filoksere. Filoksera je u Francuskoj po prvi put otkrivena 15. jula 1868. godine u mestu Sen-Martin-de-Krau. Planšon je zaslužan za otkriće da loza postaje otporna na filokseru kalemljenjem na američku podlogu. Spomenik prikazuje mladog vinogradara koji Planšonu pruža grozd u znak zahvalnosti.

Potom širokim bulevarom stižemo i do Place de la Comedie, na kom možemo da steknemo uvid u raskoš i bogatstvo građana Monpeljea tokom 18. i 19. veka. Trgom dominira zgrada Opere sagrađena 1888. godine. Poređenjem arhitekture iz tog perioda i arhitekture iz kasnijih perioda, jasno se stiče slika koliko je filoksera unazadila život lokalnog stanovništva i koliko je vinarstvo bilo suštinski važno za razvoj grada. 

Potom kroz uske uličice ulazimo u istorijski centar grada gde stičemo sliku i o srednjovekovnom razvoju grada. Nezaobilazna tačka u otkrivanju srednjovekovnog Monpeljea je Mikve, tradicionalno jevrejsko kupatilo iz 13. veka. Jevrejska zajednica u srednjem veku je igrala vodeću ulogu u ekonomskom razvoju grada. Pored kupatila se nalaze i ostaci drevne sinagoge. Do kupatila se stiže silaskom niz 15 stepenika. Na prvom nivou je soba za presvlačenje, a onda i kupatilo koje se neprestano puni vodom iz podzemnog izvora. Mikve u Monpeljeu je jedno od najstarijih i najbolje očuvanih jevrejskih ritualnih kupatila u Evropi.

Šetnju ulicama Monpeljea završavam u bašti lokalnog kafea sa pogledom na Trijumfalnu kapiju. Uz čašu lokalnog rozea naravno.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade