O nama

Vinopedia je započela svoj život 2010. godine zahvaljujući neobičnom susretu i zajedničkoj energiji  Tomislava Ivanovića iz Srbije i Batist Matoza iz Švajcarske. Time je svojim primerom pokazala da vinski svet ne poznaje granice i nacionalnosti, da su ljubitelji vina slični bez obzira da li su iz Srbije, Švajcarske, Kine ili Francuske.

U međuvremenu, Batist se okrenuo drugim interesovanjima, a Tomislav Ivanović je strpljivo, nenametljivo i sa velikom posvećenošću nastavio da gradi Vinopediu... Cilj od samog početka je da se otkrije vinski identitet Srbije, ispričaju skoro zaboravljene vinske priče iz regije a istovremeno približe i svetske vinske regije, otkriju autentična vina i širi vinska kultura.

Vremenom je Vinopedia postala sinonim za autentičan sadržaj, pouzdan, proveren, objektivan i nepristrasan. Jedan od retkih vinskih vebsajtova u Srbiji gde vinarije ne mogu da plate kako bi njihova vina bila predstavljena široj publici. Vinopedia je mesto gde vinski stručnjaci, somelijeri, vinari, trgovci vinom i svi koji se interesuju za vinsku scenu dolaze da bi pronašli aktuelne informacije, produbili svoje razumevanje srpskih vinskih rejona, sorti vinove loze, vina.  Vinopedia je mesto na kom se može dobiti preporuka za vina koja su trenutno dostupna na tržištu po odabiru Tomislava Ivanovića.

2016. godine, Vinopedia je postala prvi vebsajt iz istočne Evrope koji je osvojio nagradu Millésima Blog Awards u Bordou (Francuska). Takođe, učestvovali smo kao član žirija u odabiru najboljih vinskih blogova na međunarodnim takmičenjima Hungarian WebWineWriting Award 2018 i Millesima Blog Award 2019.

U najnovijem četvrtom izdanju vinske enciklopedije The Oxford Companion to Wine autora Džensis Robinson, u sekciji o Srbiji je navedena Vinopedia kao referenca.

Vinopedia je i jedan od organizatora Međunarodnog dana prokupca i Novosadskog salona vina. Time aktivno pomaže promociju i razvoj vinske kulture u Srbiji. Kao lokalni partner organizacije Wine Mosaic, podržavamo vinski diverzitet i očuvanje autohtonih sorti vinove loze.

REKLI SU O NAMA

"Kada se pronađe održivo rešenje za političku situaciju u regiji, Srbija može da zablista kao jedna od velikih vinskih regija Evrope. Vebsajt Vinopedia je posvećen takvoj budućnosti." (www.wine-searcher.com)

"Prokupac je predodređen da bude reprezentativna srpska sorta vinove loze a dva preduzimljiva vinska novinara Igor Luković (urednik srpskog vodećeg vinskog časopisa Vino & Fino) i Tomislav Ivanović (vinopedia.rs) su nedavno pokrenuli inicijativu Dan prokupca sa degustacijama i konferencijom kako bi se razmotrili i istražili stilovi, kvalitet, potencijal i marketinške strategije prokupca" (www.jancisrobinson.com)

"Veliki, zli Srbin je u našoj grupi! Divni momak koji zaista poznaje materiju. Kad je osvojio nagradu, to je bila udarna vest u Srbiji, a nakon što sam ga posmatrao cele nedelje kako odgovara na telefonske poruke i pozive, ukapirao sam da je to zato što svako ko išta vredi u vinskom svetu na Balkanu poznaje Tomu."  (www.pleasebringmemywine.com )

"Zvuči neverovatno pošto sam ja Župljanin, ali sam dosta novih informacija o Župi saznao zahvaljujući tome što sam ih pročitao na vinopediji (Milan Aleksić, vinar iz Župe)

"Zato što je posvećen, pismen i pošten. Zato što ne piše za novac. Zato što bezrezervno podržava male vinare i autentična vina. Zato što uporno kopa po arhivama i otkriva detalje o bogatoj vinskoj istoriji Srbije. Zato što širom sveta raznosi priču o srpskim vinima i teroarima. Zato što svaki slobodan momenat koristi da bi obilazio vinske regije širom sveta." (Vino & Fino)

Vinopedia je sinonim za autentičan sadržaj, pouzdan, proveren, objektivan i nepristrasan. Jedan od retkih vinskih vebsajtova u Srbiji gde vinarije ne mogu da plate kako bi njihova vina bila predstavljena široj publici. Vinopedia je mesto gde vinski stručnjaci, somelijeri, vinari, trgovci vinom i svi koji se interesuju za vinsku scenu dolaze da bi pronašli aktuelne informacije, produbili svoje razumevanje srpskih vinskih rejona, sorti vinove loze, autentičnih vina.    
 

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Osnivač Međunarodnog dana prokupca.