Vino nedelje

Vino nedelje / 07/07/2020 / 1260

ASKURĐEL 2019 - BELA KULA

(Varina, Župa, Tri Morave)

Događaj koji će zasigurno obeležiti ovu godinu je povratak Gvozdena Radenkovića u vinarske redove i nove vinske etikete sa njegovim potpisom. Porodica Radenković, čuvena vinarska porodica iz Župe je dobro poznata svim ljubiteljima vina koji su otkrivali savremenu srpsku vinsku scenu uz vina Carigrad i Varina... Podrum Radenković je prestao da postoji,no sada se Gvozdenovo znanje i iskustvo vraća na srpsku vinsku scenu pod etiketama vinarije Bela kula. Vinarija je smeštena na periferiji Beograda (u pravom smislu urbana vinarija, sa sjajnim pogledom na novobeogradske blokove) a vinogradi su na čuvenom položaju Varina u Župi.

Gvozden se ovog puta opredelio za zanatski pristup po principu "one man show" jer se lično posvetio svakoj fazi stvaranja vina: od vinograda, pa do prerade grožđa, rada u podrumu, idejnog rešenja za etikete i konačno marketinga. Sasvim dovoljno da poverujemo njegovom potpisu na etiketi.

Askurđel 2019 (sortni sastav: smederevka, italijanski rizling) ostavlja utisak mladosti i svežine na nosu. Prijatne arome belog cveća, citrusnog voća, svežeg komorača, lipe. Na nepcima, odlično odmerene kiseline ostavljaju dug hrskav, mineralan trag svežine upotpunjen notama zelene jabuke, citrusa, grejpfruta, a u završnici dolazi do izražaja i lepa začinska impresija koja vinu daje dodatni kvalitet.

Ocena: 87/100

_________________________________________

Skala ocena:

50-69 vina sa ozbiljnim manama, neprihvatljiva

70-79 jednostavna vina, upotrebljiva, mogući nedostaci u manjoj meri

80-84 dobra, prijatna vina za svakodnevnu upotrebu

85-89 odlična, skladna vina sa jasnom ekspresijom sorti i/ili podneblja

90-94 izvanredna vina

95-100 kultna vina, sa potencijalom za dugogodišnje odležavanje

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


MERLOT 2017 - RUBIN PROČITAJ VIŠE


ASKURĐEL 2019 - BELA KULA PROČITAJ VIŠE


BELINA 2019 - MATIJAŠEVIĆ PROČITAJ VIŠE


TEUTA ŽILAVKA SELEKCIJA 2017 - ČITLUK Žilavka iz Hercegovine se polako ali sigurno sve više probija u sam vrh vinske scene regije. PROČITAJ VIŠE


LA PIERRE DU DIABLE ROSÉ 2018 - RHONÉA Kakva su vina koja najčešće piju turisti koji se vinima snabdevaju u supermarketima duž obale južne Francuske? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade