Vino nedelje

Vino nedelje / 06/14/2020 / 1485

BELINA 2019 - MATIJAŠEVIĆ

(Orašac, Šumadija)

Još 1874. godine je M. Savić, naš najistaknutiji srpski enolog i agronom, načelnik u Ministarstvu privrede i višegodišnji predsednik Srpskog poljoprivrednog društva primetio obilazeći Orašac kvalitet koji daje smederevska belina (ili samo smederevka) u tamošnjim vinogradima ako se smanji prinos:

"Još na putu iz banjanskih vinograda, idući k Aranđelovcu, može se čovek lako orijentirati, da upozna obe grupe vinograda. Jedno je brdo s desne koje se još izdaleka, sa ružne ogolićenosti brzo uoči, i to nije Oraško brdo; ono je niže, i naročito na gornjoj površini prostrano, kao kakav plato. S desne strane podiže se čitava greda planinska u kojoj su, dve planine sastavljene, najpre Venčac, pa onda Bukulja. Ona je zasađena vinogradima, a ova samo šumom.

Oraško brdo, bar na onome kraju, koje je prema Venčacu okrenuto i vinogradima zasađeno, sastoji se iz krečne podloge, koja se pogdešto na isplakanoj površini ovoga, davno još ogolićenog brda viđa. Površina je dosta nagnuta, i ispresecana tako čestim jarugama, da je se teško naći čoveku u sasvim sličnim komadima zemlje, koga su te jaruge ispresecale.

Vinogradi su naročito jugo-istočnoj strani okrenuti. Zemljište je mestimice sasvim kamenito i malo strmenito, te se otuda mislim loza može po svoj volji grejati i sunčati.

Loze su ponajviše kameničerka i ponešto začinka, premda je podavno g. M. T. i smederevsku belinu zasadio i ona uspeva vrlo dobro. Jedino što mi je na Smederevci ovd. u oči palo to je, što je ove godine vrlo slabu lozu i mali list imala. Gotovo, ja sam zbog ovoga sklonjen misliti da smederevka nemože baš take, prisušne položaje, da podnese, kao što ih ima na oraškom brdu; ali i ako po količini bude manje grožđa, po kakvoći zaista neće izostati."

Ove godine smo dočekali da se smederevka (belina) iz berbe 2019 pod komercijalnom etiketom Belina iz nove vinarije Matijašević pojavi pred vinskom publikom...

Na nosu vrlo intenzivna, naglašeno voćna impresija kojom dominiraju arome citrusa, kruške, nezrele breskve, pokošene trave. Međutim, pravo iznenađenje nastaje kada belinu osetimo na nepcima. Punoća kakvu retko možemo sresti u vinima od smederevke. Sočna, reska, podstiče lučenje pljuvačke... U ustima, prvo dolaze do izražaja arome kruške, citrusa, grejpfruta, a potom ih smenjuju više herbalni tonovi, kopriva, bosiljak... Skladno, izbalansirane kiseline, osvežavajuće. U završnici se opet javlja svež trag limunove kore.

Nisam stručnjak za dizajn, ali i etiketa šalje poruku da je reč o lokalnom podneblju: belina venčačkog mermera, naziv sorte napisan ćirilicom, svedeno, elegantno...Komad kamena koji poziva vajara da ga oblikuje, parče belog papira koje poziva pisca da napiše svoju priču... A unutra leži Belina.

Smederevka kao sorta je i do sada umela prijatno da iznenadi vinsku javnost Srbije, kao što je na primer to bilo 2008. godine kada je Smederevka 2007 iz Podruma Janko osvojila trofej za najbolje belo vino od autohtone sorte vinove loze na Velikom ocenjivanju vina (Grand Tasting) koje je održano 2008. godine u organizaciji nacionalnog udruženja somelijera SERSA.

U svakom slučaju, pred nama je sorta koja se prvi put u pisanim izvorima pominje 1855. godine kada je austrijski ampelograf Trumer objavio Sistematsku klasifikaciju u kojoj se navodi "Weiser Szemendrianer" (na nemačkom: bela smederevka) kao sorta vinove loze rasprostranjena na prostoru Ugarske (što je logično jer su u to vreme delovi Srbije pripadali Austrougarskoj). Razlog za relativno kasno pominjanje sorte pod tim nazivom leži što se do tada smederevka često mešala sa svojim roditeljem, sortom Gouais Blanc, koja je takođe nosila naziv belina. Lokalno stanovništvo u Srbiji u to vreme je često razlikovalo krupnu i sitnu belinu u vinogradima, ne znajući da su u pitanju zasebne sorte u međusobnom srodstvu.

Vinarija Matijašević uliva optimizam da će ova sorta vratiti nekadašnju slavu i da ćemo otkriti sve njene domete.  

Ocena: 89/100

_______________________________________

Skala ocena:

50-69 vina sa ozbiljnim manama, neprihvatljiva

70-79 jednostavna vina, upotrebljiva, mogući nedostaci u manjoj meri

80-84 dobra, prijatna vina za svakodnevnu upotrebu

85-89 odlična, skladna vina sa jasnom ekspresijom sorti i/ili podneblja

90-94 izvanredna vina

95-100 kultna vina, sa potencijalom za dugogodišnje odležavanje




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


MERLOT 2017 - RUBIN PROČITAJ VIŠE


ASKURĐEL 2019 - BELA KULA PROČITAJ VIŠE


BELINA 2019 - MATIJAŠEVIĆ PROČITAJ VIŠE


TEUTA ŽILAVKA SELEKCIJA 2017 - ČITLUK Žilavka iz Hercegovine se polako ali sigurno sve više probija u sam vrh vinske scene regije. PROČITAJ VIŠE


LA PIERRE DU DIABLE ROSÉ 2018 - RHONÉA Kakva su vina koja najčešće piju turisti koji se vinima snabdevaju u supermarketima duž obale južne Francuske? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade