Događaji

Događaji / 05/12/2022 / 563

CMB 2022 U POTRAZI ZA NAJBOLJIM PENUŠAVCIMA

Grad Anadia, u portugalskoj regiji Bairrada, domaćin je takmičenja penušavih vina u okviru Concours Mondial de Bruxelles. Odabrane sudije će ocenjivati penušavce iz celog sveta u Muzeju vina Bairrada od 1. do 3. jula 2022. godine.

Prijavljivanje za ovo takmičenje je u toku putem zvaničnog websajta takmičenja Concours Mondial de Bruxelles, a vinarije mogu registrovati penušava vina za ocenjivanje do 16. maja 2022. godine, pri čemu uzorke vina treba dostaviti organizatoru najkasnije do kraja meseca.

Brojni ljubitelji vina nisu ni svesni da je Portugal peta zemlja po proizvodnji vina u Evropskoj uniji. Dovoljno je reći da je zapadna strana Pirinejskog poluostrva dom riznice apsolutnih vinskih dragulja koji samo čekaju da budu otkriveni. Bairrada je apelacija smeštena u regiji Beiras, u centralnom delu Portugala. Poznata je po bogatim, duboko obojenim crvenim vinima od sorti grožđa Baga, Castelão, Alfrocheiro, Camarate i Rufete. Beiras je prilično prostrana regija, koja se proteže od obale Atlantika do granice sa Španijom. Bila je to jedna od prvih regija u Portugalu koja je pokrenula i istražila proizvodnju penušavaca, stil koji je još uvek popularan u regiji. Hladna, vlažna klima podstiče proizvodnju ovog posebnog stila, pružajući grožđe sa visokim kiselinama i niskim nivoom alkohola. Zato ne čudi što će ova regija biti domaćin segmentu takmičenja Concours Mondial de Bruxelles koji je posvećen penušavcima.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade