Događaji

Događaji / 01/31/2023 / 314

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES PONOVO U NAŠEM REGIONU

Istarski grad Poreč će od 11. do 14. maja biti domaćin jednog od najvećih međunarodnih vinskih takmičenja Concours Mondial de Bruxelles. Time će vina  iz Istre i lokalna gastronomija na najbolji način biti predstavljeni pred 350 vinskih sudija iz čitavog sveta. To je ujedno izuzetna prilika da zbog blizine i vina iz drugih država regije budu predstavljena na takmičenju.

Prethodnih godina,ovo takmičenje je takođe održano u Plovdivu u Bugarskoj, tako da međunarodne sudije već imaju iskustva sa lokalnim sortama i vinima sa Balkana.

Concours Mondial de Bruxelles u Poreču je posvećen segmentu belih i crvenih vina. Očekuje se više od 7.000 vina na ocenjivanju.

Zahvaljujući naročitom softverskom rešenju, sva vina na osnovu ocena i opisa vina koje daju sudije dobijaju jedinstven opis i aromatski profil, koji može poslužiti vinarima kao povratna informacija kako međunarodni vinski eksperti i novinari sa zavidnim iskustvom doživljavaju ocenjena vina.

Zahvaljujući ovom takmičenju, vinarije iz regije Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija) imaju priliku da pošalju svoja vina na ocenjivanje a da pritom naprave uštedu u transportnim troškovima, koji nisu zanemarljivi kada se vina šalju na međunarodna ocenjivanja.

Prijave za takmičenje i registracija vina su mogući na websajtu Concours Mondial de Bruxelles:

https://concoursmondial.com/fr/
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ZLATNI ŠUMADIJSKI PEVAC U ISTRI - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE


CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES - SMERNICE ZA NAREDNIH 30 GODINA PROČITAJ VIŠE


NAJBOLJE ISTARSKE KOBASICE - SVETI PETAR U ŠUMI - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE


30 GODINA PORODIČNE LJUBAVI PREMA VINU - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: BRIONI ZA VINSKE PROFESIONALCE - CMB 2023 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade