Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 07/29/2020 / 1135

DALEKO JE MORE, ALI MALVAZIJA NIJE

Sada je već izvesno da ovo leto nećemo provesti na moru, u hladovini palmi ili mediteranskih borova. Ali, to ne znači da ćemo se lišiti vina od malvazije, sorte vinove loze koja automatski asocira na Istru, primorje, leto.

Alternativa je malvazija sa Fruške gore. Da, dobro ste čuli... Malvazija istarska je našla svoj dom i na Fruškoj gori, u vinogradima vinarije Verkat iz Čerevića.

Porodičnu vinariju Verkat su osnovale dve sestre, Sonja i Nataša Vrkatić u centru Čerevića, u renoviranoj staroj švapskoj kući. Vinogradi zahvataju površinu od 7 hektara, a u njima su zastupljene 3 sorte vinove loze: malvazija, fruškogorski grašac i muskat hamburg.  Grašac i muskat hamburg su posađeni na potezu Bikonj, a vinograd malvazije (3 hektara, od čega je 2 hektara u rodu) je na Đinđevcu.

Malvazija je posađena na Fruškoj gori 1957. godine. Prvo vino od malvazije koje su uradili sa namerom da izađu na tržište i sa etiketom je iz berbe 2018. Verovatno se pitate otkud vinograd malvazije na Fruškoj gori. Priča o njoj seže u vreme banoštorske zadruge. Jednom od direktora zadruge je sin služio vojsku u Istri, a ocu se učinilo najisplativije da smisli razlog da poslovno ode do Istre, a ujedno i da obiđe sina u vojsci. Tako mu je palo na pamet da skokne do Istre da kupi za zadrugu kalemove za novi vinograd.

Malvazija se dobro prilagodila fruškogorskom podneblju. Nije problematična u vinogradu, zimi nema problema sa izmrzavanjem. Prilično je rodna, sa krupnim grozdovima, pa je potrebno znatno redukovanje roda. Takođe, brzo sazreva, nakuplja dosta šećera, pa treba pogoditi pravi trenutak berbe kako bi bila i fenolno zrela. Radi boljih rezultata, u planu je da se rade 2 berbe u istom vinogradu.

Fruškogorska malvazija pokazuje drugačije lice od one istarske. Poseduje dovoljno tipičnosti sorte da je prepoznate u čaši, ali ipak nešto više voćnosti, topline, fenolne gorčine, a manje mineralnosti. Na Fruškoj gori malvazija lako nakuplja visoke alkohole. Sestre Vrkatić imaju velika očekivanja i od malvazije iz berbe 2019 koju su eksperimentalno ostavile da  odležava u bariku.

Vinarija Verkat je svakako skrenula pažnju na sebe upravo malvazijom. No, ne treba zapostaviti grašac. Imao sam priliku da probam zreliju verziju grašca (berba 2018), razvijen, sa srednje punim telom, dosta zrelog stonog voća. Međutim, berba 2019 me je još više impresionirala svojom svežinom, vibrantnim kiselinama, aromatikom kojom dominiraju note belog cveća, nezrele breskve, jabuke, pokošene trave. U planu je da u narednom periodu u svoj portfolio uvrste i penušavac od grašca i na taj način nastave istraživanje dometa ove sorte. Pored malvazije i grašca, vinarija Verkat za duge letnje noći pored Dunava ili na nekom od fruškogorskih jezera nudi kao adut i roze od muskat hamburga.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


VRANAC MEĐU NAJGORE OCENJENIM VINIMA U RUSIJI PROČITAJ VIŠE


ONLINE SPOJ HVARSKIH VINA I SIREVA U HOLANDIJI PROČITAJ VIŠE


DAN PROKUPCA 2021 PROČITAJ VIŠE


PREMIJERA ETIKETE CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2018 PROČITAJ VIŠE


TIKVEŠ I FESTIVAL MLADOG VINA U ONLINE IZDANJU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade