Događaji

Događaji / 02/27/2023 / 652

DANI VINA RIVICA 2023

Rivica, uspavano maleno selo na Fruškoj gori već više od 2 decenije oživi pred Dane vina... Lokalni vinari se krajem februara i početkom marta okupljaju kako bi obeležili Dane vina u Rivici i na taj način podsetili na dugu tradiciju vinskog Srema. Nažalost, i Rivica je jedno od sremskih sela u kom se broj stanovnika smanjuje iz godine u godinu, sve je manje i domaćina koji obrađuju vinograde i proizvode vino za svoje potrebe jer mladi odlaze u Novi Sad i druge okolne gradove.

Zato je izuzetno važno da Dani vina Rivica istrajavaju, a ljubitelji vina mogu da probaju na jednom mestu vina od malih proizvođača, da kupovinom lokalnih vina podrže male vinare, da se vinska kultura širi dalje...

U sklopu Dana vina Rivica, svake godine se održava i lokalno ocenjivanje vina. Žiri čine iskusni degustatori, profesori univerziteta, vinski novinari i kritičari. Ove godine na ocenjivanju vina u Rivici je pred žirijem bilo više od 250 uzoraka vina.

U kategoriji belih vina, naša autohtona sorta grašac je pokazala svoj primat na Fruškoj gori jer su tri najbolje ocenjena vina napravljena upravo od grašca. Prvo mesto je osvojila vinarija Tanasković iz Krušedol Prnjavora, a drugo i treće mesto su zauzeli lokalni vinari Mirko Činčurak iz Ljube i Sloboda Ladislav iz Maradika.

Fruška gora se iz godine u godinu profiliše kao regija odličnih crvenih vina, a ne samo belih kako je to bilo uobičajeno u vreme socijalizma. Zato i ne čudi što je među uzorcima na ocenjivanju ove godine bilo više crvenih vina nego belih.  Najbolje ocenjeno crveno vino je merlo koji je napravio lokalni vinar Radoje Kontić iz Inđije. Vinari iz Inđije ostvaruju sve bolje rezultate tako da se među osvajačima zlatnih medalja u kategorijama belih i crvenih vina našla i vinarija Aven iz Inđije. Crvena kupaža iz vinarije Probus Vineyards je osvojila zlatnu medalju i ujedno potvrdila da ekološki pristup u vinogradu i podrumu sa minimalnim intervencijama može biti smernica za budućnost vinarstva Fruške gore. Najbolje ocenjeno roze vino dolazi iz Stare Pazove iz podruma Janka Majorskog, ali je svojim kvalitetom privukao naročitu pažnju i roze iz podruma vina Podunavski iz Inđije.

Organizatori Dana vina Rivica su zaslužni za očuvanje vinske tradicije među malim vinarima, a ujedno i za širenje vinske kulture. Stoga imaju odgovornost i da postepeno motivišu male vinare da na ocenjivanje šalju uzorke vina u staklenim bocama, jer se samo tako vino čuva u optimalnom stanju i stiže pred vinske sudije sa svojim najboljim karakteristikama.

Posetioci Rivice i ljubitelji vina će moći da probaju vina koja su učestvovala na ocenjivanju tokom  vinske izložbe 4. i 5. marta 2023.godine u Rivici.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade