Vesti iz vinarije

Vesti iz vinarije / 09/16/2019 / 29

FOTO PRIČA: BERBA U VINARIJI DESPOTIKA

Vinarija Despotika iz Šumadije je već uspostavila lepu tradiciju: uz prijatelje i saradnike tradicionalno se obeležava uspešna berba. Tradicija je bila prekinuta samo prošle godine pošto su vinogradi u neposrednoj blizini vinarije stradali od grada. No, ove godine su opet već u 10 časova ujutro počeli da pristižu sa svih strana automobili sa gostima raspoloženim da uđu u vinograde i uberu prve grozdove morave, naše lokalne sorte čija popularnost sve više raste. Među gostima su se našli i partneri iz Kine, tako da je berba dobila internacionalni predznak.

I baš kako uvek počinje, prvo su na plamenu dezinfikovane makaze za berbu i podeljene gajbice.  Napravljen je raspored po redovima. Odjednom, kad počnete brati grožđe i pažljivo ga spuštati u gajbice, izduži se red do beskraja, čini vam se da se izmiče pred vama, da nema kraja ni početka dok pored sebe ostavljate gajbe do vrha napunjene moravom. A grožđe je ove godine zdravo, slatko, ne može mu se naći zamerka... Oblaci koji su prekrili nebo da bi berače zaštitili od vrućine su rasterali i ose, tako da berači nemaju prepreke pred sobom.

Nakon par sati, naslagane gajbe već potvrđuju da su berači zaslužili ručak...pa i muziku da se zabave nakon rada.

Gosti dobijaju priliku da bar na trenutak učestvuju i u preradi grožđa od kog će nastati roze vinarije Despotika.

A onda je vreme za ručak. Obilazak muzeja vinarstva i vinarije, pa svi prelaze u novosagrađeni deo vinarije. U prisustvu vlasnika vinarije Veselina Despotovića, nazdravlja se uspešnoj berbi i kvalitetnim vinima koja će nastati od grožđa koje odbrojava svoje poslednje dane u vinogradu.

Fotografije (© vinarija Despotika) će vam približiti atmosferu berbe u vinariji Despotika.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


WineOS 2020 - AMBICIOZNI REGIONALNI FESTIVAL VINA PROČITAJ VIŠE


UDRUŽENI VINARI SRBIJE PONOVO ZAJEDNO! PROČITAJ VIŠE


VINA ŠPANIJE U BEOGRADU PROČITAJ VIŠE


MAČKOVA VINSKA PESMA PROČITAJ VIŠE


VINUM.IN - NOVI HRVATSKI VINSKI MAGAZIN PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade