Događaji

Događaji / 10/07/2022 / 793

KARAVAN PROKUPCA 2022 KREĆE PO SRBIJI

Dan prokupca 14. oktobra ćemo ove godine proslaviti sedmi put, a širom Srbije će Karavan prokupca u fokus staviti vinske regije i lokalne vinare koji prave vina od prokupca.

Ovogodišnji slogan "Prokupac Superstar" na najbolji način pokazuje koliko je prokupac bitan za srpsko vinarstvo, te istovremeno ukazuje na njegovu reputaciju koja je poslednjih godina vraćena na zasluženo mesto.

Ove godine, Karavan prokupca kreće iz Aleksandrovca župskog, iz kraja u kom se prokupac najviše i sačuvao do današnjeg dana. 9. oktobra 2022. godine od 13h do 19h, župski vinari (oko 40 lokalnih vinarija) i ljubitelji vina će se okupiti ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva da pokažu trenutnu ponudu župskih prokupaca.

11. oktobra 2022. godine Karavan prokupca je u Toplici, u Prokuplju koje je nekada imalo više od 2000 hektara vinograda prokupca. Mali lokalni vinari i par već afirmisanih vinarija će pokazati svoja vina i predstaviti planove i ideje kako da se povrati nekadašnja slava vinskom rejonu Toplica. Karavan prokupca u Prokuplju se održava u galeriji "Boža Ilić" počev od 17h.

Šumadijski prokupci će se pokazati pred kragujevačkom publikom 12. oktobra 2022. godine počev od 17h u Vinsko-rakijskom hub-u. Šumadijski vinari imaju ambiciju da Šumadija opet bude poznata po dobrim vinima od prokupca/kameničarke. 

Po prvi put, Karavan prokupca 14. oktobra 2022. godine stiže i na Kosovo i Metohiju. Ljubitelji prokupca iz Zvečana će se okupiti u restoranu Sfension od 18h kako bi uporedili metohijski prokupac sa onim iz drugih vinskih rejona, a ujedno i edukovali vinsku publiku o karakteru i kvalitetima vina od prokupca.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade