Vino nedelje

Vino nedelje / 12/01/2020 / 2254

MERLOT 2017 - RUBIN

(Tri Morave)

Protekli vikend sam izašao iz supermarketa sa nekoliko vina iz vinarije Rubin u torbi. U toku je promotivna akcija pa sam rešio da probam srpska vina po ceni od 300 dinara. Dakle, odabrao sam lokalna vina iz cenovnog ranga do 500 dinara u kom trenutno na srpskom tržištu dominiraju jeftina vina iz Severne Makedonije, Crne Gore i Italije. I dalje taj segment tržišta ostaje ispod radara domaćim vinarijama, i čini mi se da je jedino Džervin iz Knjaževca do sada pokušao da uđe u taj segment kvalitetnim vinima, ali i pored zadovoljavajućeg kvaliteta vina, ne može se reći da su njihova vina svuda prisutna.

S druge strane, Rubinova vina su zaista nadohvat ruke. Od vinoteka, supermarketa, benzinskih stanica pa do seoskih prodavnica, uvek ćete naći na polici neku od njihovih etiketa. Kao i većina srpskih industrijskih vinarija, oni nose sa sobom reputaciju proizvođača jeftinih vina sumnjivog kvaliteta, no uzimajući u obzir njihova vina koja su puštena na tržište prošle godine, čini mi se da su se napokon prenuli iz sna i shvatili da je vinska publika u Srbiji sazrela i da traži uz pristojnu cenu i viši kvalitet. A sama činjenica da imaju u vlasništvu 1200 hektara vinograda dovoljno govori da pravilnim pristupom u vinogradu i planiranjem prinosa i kvaliteta grožđa mogu da proizvode kvalitetna vina u različitim cenovnim segmentima.

U čaši imam Merlot iz 2017. godine. Na nosu, prvo se osete zemljano-začinske note, dosta tonova slatkih začina i vanile. Zaista, prva impresija je prilično dopadljiva, lako razumljiva prosečnom ljubitelju vina. No, onda počinju da se izdvajaju i note crne čokolade, cimeta, crvenog šumskog voća, džema od šljiva. Jasno je da je u čaši merlo iz toplijih krajeva. U svakom slučaju, impresija na nosu ne prelazi u banalnost i ulagivanje prosečnom potrošaču preteranim naglaskom na arome koje potiču od hrasta.

U ustima, jasno profilisan merlo, sa sortnim karakteristikama, ne preterano kompleksan i strukturan, ali ipak u balansu. Sveukupna impresija je harmonična. Lepe, osvežavajuće kiseline, nimalo tupo kako to mogu da budu vina iz južnih krajeva. Na nepcima gusto, punog tela, snažno, zaokruženo. Odlično integrisan alkohol (14.5%). Definitivno mu fali više strukture i slojevitosti u ustima, ali za cenu od 300 dinara teško da ćete naći bolju alternativu. Na ukusu se vešto poigrava sa zelenom (herbalnom) notom, no ipak ne mogu da to pripišem kao manu, već još više daje karakter vinu. Znalački upeglana impresija u ustima, arome crnog i crvenog voća, džem od malina, zeleni orah, menta, slatki začini. Tanini zreli, ostavljaju suv trag u završnici. Prijatna, duga završnica. U Srbiji je 2017. godina generalno bila odlična za crvena vina. No, nadam se da ova berba Rubinovog merloa neće biti izuzetak, već će moći da isprate ovaj kvalitet i u godinama koje slede.

Ako posmatramo razvoj srpske vinske scene, ovo je upravo taj važan korak koji smo čekali. Trenutak kada će se kvalitet srpskih vina u segmentu do 500 dinara popraviti kako bismo videli isti iskorak u kvalitetu kakav trenutno vidimo u premijum segmentu. To je garancija na tržištu da će srpsko vino postati još popularnije, a Rubinov Merlot 2017 je dobar pokazatelj. No, imajte na umu da jedna (srpska) lasta ne čini proleće. 

Ocena: 88/100

___________________________________________________

Skala ocena:

50-69 vina sa ozbiljnim manama, neprihvatljiva

70-79 jednostavna vina, upotrebljiva, mogući nedostaci u manjoj meri

80-84 dobra, prijatna vina za svakodnevnu upotrebu

85-89 odlična, skladna vina sa jasnom ekspresijom sorti i/ili podneblja

90-94 izvanredna vina

95-100 kultna vina, sa potencijalom za dugogodišnje odležavanje

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


MERLOT 2017 - RUBIN PROČITAJ VIŠE


ASKURĐEL 2019 - BELA KULA PROČITAJ VIŠE


BELINA 2019 - MATIJAŠEVIĆ PROČITAJ VIŠE


TEUTA ŽILAVKA SELEKCIJA 2017 - ČITLUK Žilavka iz Hercegovine se polako ali sigurno sve više probija u sam vrh vinske scene regije. PROČITAJ VIŠE


LA PIERRE DU DIABLE ROSÉ 2018 - RHONÉA Kakva su vina koja najčešće piju turisti koji se vinima snabdevaju u supermarketima duž obale južne Francuske? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade